Dumitru Alaiba s-a adresat Curţii Constituţionale privind „secretul fiscal”: Nu este corect faţă de cetăţeni

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În Republica Moldova nu poţi afla câte impozite plăteşte o întreprindere de stat sau lista companiilor care beneficiază de rambursarea TVA din buget, a punctat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba, adăugând că nici acces la informaţia de bază despre companiile care câştigă licitaţii de la stat nu există şi asta, conform legii, se motivează că ar fi secret fiscal.

În acest sens, parlamentarul de la Chişinău, a sesizat Curtea Constituţională, prin care cere verificarea constituţionalităţii art. 129, pct. 19 din Codul Fiscal privind conceptul „secret fiscal”: „Sub acoperirea unor legi strâmbe, statul ţine în secret prea multă informaţie de interes public”.

Mai mult decât atât, deputatul a prezentat şi un exemplu în care a solicitat de la Serviciul Fiscal o informaţie simplă – cuantumul impozitelor achitate de cetăţeanul Alexandru Dodon şi de către firmele în care acesta este fondator sau cofondator între 2017-2021.

„Răspunsul Serviciului Fiscal a fost previzibil. Informaţia nu poate fi prezentată pentru că aceasta constituie secret fiscal. Răspunsul FISC-ului este corect, dar nu este corect faţă de cetăţeni. Asemenea răspunsuri primesc jurnaliştii, societatea civilă sau simplii cetăţeni atunci când încearcă să obţină informaţia la care au tot dreptul”, a declarat Dumitru Alaiba în cadrul unei conferinţe de presă.

La final, legiuitorul a făcut un apel către mass-media şi ONG-urile din Republica Moldova să transmită pe adresa sa de e-mail dumitru.alaiba@parlament.md informaţii în cazul în care s-au ciocnit cu situaţii în care li s-a refuzat accesul la informaţie cu invocarea secretului fiscal.

„Împreună vom colecta cât mai multe cazuri concrete pentru a arăta abuzul sistematic pe acest subiect. Informaţia din instituţiile publice este un bun public şi aparţine tuturor nouă, iar îngrădirea nejustificată a accesului la acest bun este o gravă încălcare a drepturilor noastre constituţionale”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe