După presupusul "atac terorist" din Piaţa Tiananmen se intensifică represiunea uigurilor

Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013.
Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Pe 28 octombrie în Piata Tienanmen a avut loc un incident bizar în care o masină ar fi intrat în zona pietonală a Pieţei. Şoferul curmat viaţa a 5 persoane, între care 2 turişti, chiar la intrarea în Oraşul Interzis, şi a fost mediatizat extrem de puţin de mass-media chineză.

În urma primelor rezultate obţinute de ancheta ce investighează incidentul - care a fost declarat un "atac terorist"al uighurilor şi care a condus la arestarea a cinci persoane de etnie uigură - regiunea musulmană Xinjiang se află acum, din nou, sub control strict.

Nu se vorbeşte deloc despre legătura celor cinci uiguri cu incidentul în sine şi nici eventualele revendicări ale acestora.

Dolkun Isa, purtătorul de cuvânt al Congresului Uigurilor cu sediul în Germania, a declarat la AgiChina24 că de lunea trecută comunicaţiile cu zona aflată în discuţie sunt mai dificile decât de obicei. "Nimeni nu îndrăzneşte să vorbească pentru că se ştie că telefoanele sunt sub control", a declarat Isa plângându-se că este dificil să se stabilească ce se întâmplă în regiune şi să se verifice identitatea şi legăturile reale dintre atentatori şi ceilalţi cinci suspecţi arestaţi.

"Nu există nicio informaţie suplimentară dincolo de cea oficială, în acest moment nu ştim de unde provin aceste persoane şi nici cum au ajuns la Beijing".

Cu toate acestea, Yang Guoqiang, un purtător de cuvânt al guvernului regiunii Xinjiang, asigură că nicio măsură excepţională nu a fost adoptată în regiune. El a explicat că viaţa îşi urmează cursul normal: "Autorităţile efectuează investigaţiile necesare, dar acest lucru nu deranjează viaţă normală şi de muncă a populaţiei locale".

De luni de zile Xinjiang se află sub presiunea unor măsuri represive excepţionale, după ce, la începutul acestui an, noi violenţe au izbucnit în mai multe zone ale regiunii, din cauza tensiunilor între minorităţile etnice şi autorităţile chineze. Din iunie până în august cel puţin 400 de persoane au fost arestate, potrivit ziarului Xinjiang, unul dintre publicaţiile oficiale ale zonei.

Pentru grupurile de peste hotare, cifrele sunt chiar mai mari. Congresul Uigur a cerut, miercuri 30 octombrie, deschiderea unei anchete internaţionale în China şi în Xinjiang pentru a verifica dacă incidentul din Piaţa Tiananmen este într-adevăr un act terorist şi nu doar o scuză a Beijingului pentru a justifica alte intenţii.

"Ne temem că acest lucru este o scuză pentru guvern de a aresta oameni nevinovaţi şi a spori represiunea împotriva uigurilor, astfel că, cerem ca grupurile internaţionale şi presa internaţională să fie lăsate libere pentru a investiga incidentul", a declarat Isa pentru AgiChina24.

The Global Times a raportat că victimele reale ale acestor accidente sunt locuitorii din Xinjiang, deoarece aceştia se pot aştepta la măsuri chiar mai represive în viitor .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe