„E un abuz incredibil. Statul şi-a gazat propriii cetăţeni” - Opoziţia a explodat după violenţele din Piaţă

Ministrul de Interne şi şeful Jandarmeriei trebuie să-şi dea de urgenţă demisia după incidentele din Piaţa Victoriei, care au şocat România, a transmis Opoziţia, care s-a arătat indignată de măsurile fără precedent luate de forţele de ordine împotriva protestatarilor antiguvernamentali.
Protest
Protest (Mihuţ Savu)

Opoziţia a reacţionat dur după intervenţia în forţă a Jandarmeriei împotriva protestatarilor care participau la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei. Se cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a şefului Jandarmeriei în urma incidentelor violente, care s-au soldat cu numeroase victime.

Mai exact, 440 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, dintre care 70 au ajuns la spital. Piaţa Victoriei, dar şi unele străzi lăturalnice, arătau ca adevărate zone de război.

PNL (Ludovic Orban)

"Îi acuz pe Liviu Dragnea şi camarila sa de transformarea instituţiilor statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanţilor paşnici.

Jandarmeria şi instigatorii infiltraţi printre manifestanţi, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare şi compromitere a protestatarilor civilizaţi.

Voi solicita colegilor din Comisiile de Apărare de la Senat şi Camera Deputaţilor audierea Ministrului de Interne şi a şefilor Jandarmeriei şi chiar constituirea unei Comisii de anchetă pentru a afla dedesubturile acestor abuzuri."

USR

"PSD-ALDE este o guvernare acidă pentru România! Uniunea Salvaţi România cere demisia de urgenţă a şefului Jandarmeriei şi a ministrului de Interne pentru spectacolul de brutalitate de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei.

USR reclamă că Jandarmeria a devenit, vineri seara, garda lui Liviu Dragnea şi a PSD, în loc să îşi îndeplinească misiunea de a asigura siguranţa cetăţenilor. Românii care au trimis anul trecut în ţară 4,6 miliarde de dolari, o sumă egală cu investiţiile străine directe, au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, petarde şi tunuri cu apă.

Jandarmii au folosit forţa în mod abuziv şi au provocat oamenii de la miting, în loc să extragă din mulţime persoanele agresive şi să permită cetăţenilor de bună credinţă să protesteze paşnic. Piaţa Victoriei a fost inundată de gaze lacrimogene pentru a dispersa oamenii care scandau împotriva PSD, chiar dacă nu erau violenţi. Jandarmii au gazat pe toată lumea, fără să le pese că erau copii, tineri, adulţi sau bătrâni.

„Este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze. Sunt copii plini de lacrimi şi le curge nasul în mod teribil pentru că nişte jandarmi iresponsabili au hotărât să dea cu gaze lacrimogene, în condiţiile în care nu exista nicio violenţă masivă”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

La fel ca la OUG13, oamenii de bună credinţă au fost atacaţi şi prinşi la mijloc în confruntările dintre jandarmerie şi huligani. La fel ca atunci, huliganii au fost folosiţi să spargă protestul paşnic al oamenilor care au venit să-şi strige nemulţumirea faţă de regimul Dragnea-PSD. USR condamnă ferm violenţa şi cere demisia ministrului Carmen Dan pentru că şi de această dată, Jandarmeria nu a reuşit să-i protejeze pe oamenii de bună credinţă."

PMP (Eugen Tomac)

"Practicile aplicate de statul lui Ion Iliescu din anii ‘90 nu mai pot intimida pe nimeni în România de azi. Românii au îndurat multe, dar nu vor mai accepta niciodată să fie umiliţi şi intimidaţi cu gaze lacrimogene şi bastoane.

Românii nu pot fi privaţi de dreptul fundamental de a protesta. Este libertatea fiecăruia, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi este revoltător. Violenţa şi măsurile fără precedent ale jandarmeriei sunt de neînţeles şi total condamnabile. Guvernul are obligaţia să iasă din starea de “asediu” şi să răspundă în faţa cetăţenilor prin dialog responsabil, nu prin forţă.

Piaţa Victoriei nu este a PSD! România nu este a PSD! Încetaţi să mai semănaţi ură şi dezbinare! Încetaţi violenţele! Nu puteţi face chiar orice!"

RO (Dacian Cioloş)

"Un om cu mintea normală şi cu un minim respect faţă de semeni nu poate să nu fie în seara asta în faţa evidenţei că s-a mers prea departe. Reacţia forţelor de ordine - dar şi a celor care le-au dat ordinele de evacuare a unei manifestaţii paşnice - este un precedent extrem de periculos pentru democraţia românească.

Nu există justificare pentru a interveni cu gaze lacrimogene împotriva femeilor, copiilor, unor oameni aflaţi în scaune cu rotile. Articolul 36 din Legea 550/2004 de organizare a jandarmeriei interzice o astfel de intervenţie.

Cei care au responsabilitatea de a proteja oamenii paşnici, liniştea şi ordinea publică, au pus în pericol viaţa semenilor. Toţi cei care au dat ordin trebuie să plătească pentru excesul de putere şi această intervenţie disproporţionată."