Ebola în Congo: “A doua mare epidemie din istorie”, 426 de cazuri, 245 de morţi

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Getty Images)

O epidemie de Ebola în estul Congo a devenit cea de-a doua mare epidemie din istorie, după ce Ministerul Sănătăţii a confirmat 426 de cazuri sigure şi posibile, împreună cu aproximativ 245 de morţi.

Recenta epidemie din Republica Democrată Congo este localizată într-o regiune volatilă a ţării, cel puţin 426 de persoane purtând virusul sau manifestând simptome ale bolii. Prin confirmarea acestor incidente, această epidemie a depăşit-o pe cea din Uganda din anul 2000, când au fost raportate 425 de cazuri. Actuala epidemie de Ebola din Congo este depăşită doar de cea din 2013-2016 din vestul Africii, când au fost confirmate peste 28.000 de cazuri, potrivit Express.co.uk.

Se estimează că noua epidemie de Ebola a ucis aproximativ 245 de persoane în provinciile congoleze Kivu de Nord şi Ituri.

Răspunsurile la cazurile din aceste regiuni au fost stânjenite de atacurile desfăşurate de grupuri înarmate, precum şi de rezistenţa comunităţilor la prezenţa oficialilor sănătăţii.

De când a fost descoperită Ebola în 1976, Congo a fost lovită de 10 epidemii separate.

Boala se răspândeşte prin contactul cu fluide corporale şi provoacă vomă severă, diaree, sângerare şi febră hemoragică.

În peste jumătate dintre cazuri, aceste simptome se dovedesc a fi fatale.

În decembrie 2013, cazurile de Ebola au început să apară în Africa de Vest şi au continuat să apară până în martie 2016, în ciuda afirmaţiilor făcute pe parcursul a doi ani şi jumătate că epidemia a fost eradicată în regiune. În cele din urmă, au existat 28.600 de cazuri confirmate de Ebola şi 11.325 de morţi.

În prezent nu există un tratament sau remediu pentru Ebola.

Pentru a combate noua epidemie, este testat un nou tratament care implică mai multe medicamente.