Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunţată spre piaţa UE

(Sean Gallup / Getty Images)
Ana Chitoroagă
04.08.2014

Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunţată spre piaţa UE. În primele cinci luni volumul exporturilor spre ţările Uniunii Europene a crescut cu 22,5 la sută, în timp ce livrările spre CSI s-au redus cu 18,8 la sută, apreciază experţii Centrului Analitic Independent „Expert Grup"

Ca urmare, 53,8 la sută din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piaţa comunitară şi doar 31,8 la sută spre CSI. Distribuţia pe destinaţii de export a fost în aceeaşi perioadă a anului 2013 „ceva mai echilibrată”, 44,8 la sută din mărfurile moldoveneşti au fost livrate spre UE şi, respectiv, 39,9 spre CSI, mai constată experţii.

Potrivit acestora este sugestiv faptul că 65 la sută din categoriile de produse exportate de către Republica Moldova în lunile ianuarie-mai au fost în creştere, fiind o pondere destul de înaltă dacă luăm în consideraţie faptul că per total creşterea a fost de doar 2 la sută.

Astfel, pierderile cauzate de reducerea cu 35 la sută a exporturilor de băuturi alcoolice şi nealcoolice (urmare a restricţiilor aplicate de Federaţia Rusă), sunt compensate de creşteri substanţiale a exporturilor altor produse la care producătorii autohtoni deţin avantaje comparative.

Experţii sunt de părere că „în viitorul apropiat, politicile economice trebuie să susţină tendinţele de respecializare şi reorientare a economiei moldoveneşti, în paralel cu compensarea, pe termen scurt, a pierderilor exportatorilor spre piaţa rusească”.

În timp ce susţinerea ramurilor industriale care se orientează spre piaţa UE poate fi făcută în baza unor politici pasive (ex: eliminarea barierelor şi constrângerilor administrative), susţinerea ramurilor care suportă pierderi în rezultatul restricţiilor aplicate de către Federaţia Rusă necesită politici active de intervenţie.

Autorii publicaţiei nu exclud faptul că ar putea exista probleme de calitate a produselor autohtone exportate pe piaţa rusească. Însă, adaugă ei, restricţiile respective sunt de sorginte preponderent politică, de aceea Guvernul trebuie să-şi asume o parte din responsabilităţi şi să identifice măsuri directe sau indirecte de compensare a pierderilor exportatorilor (cel puţin pentru primii doi ani, până la explorarea pieţelor alternative de desfacere).

Federaţia Rusă a interzis, de la 21 iulie, importul de fructe şi conserve din Republica Moldova. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a anunţat că va dubla, de la 1 august, cotele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător cu Moldova. Contingentele de export fără taxe vamale pentru mere va fi mărită de la 40 de mii la 80 de mii de tone, pentru prune şi struguri – respectiv de la 10 mii la 20 de mii de tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor