Ecuadorul, lovit dur de virusul Wuhan. Cadavrele au ajuns să zacă pe străzi

Cadavrele celor morţi în urma infectării cu virusul Wuhan zac pe străzi în Ecuador
Cadavrele celor morţi în urma infectării cu virusul Wuhan zac pe străzi în Ecuador (STR/Marcos Pin/AFP via Getty Images)

Situaţia naţiunii sud-americane a devenit aproape apocaliptică, susţin autorităţile.

Ecuador, una dintre cele mai mici ţări din America de Sud, este lovită de una dintre cele mai grave epidemii de virus Wuhan din lume, cu peste 3.100 de infecţii identificate.

Epicentrul focarului este Guayaquil, un oraş port cu 2,8 milioane de rezidenţi, unde au fost înregistrate 2.243 de cazuri, aproximativ 70 % din totalul ţării.

Din cauza focarului, pacienţii au supraîncărcat spitalele oraşului, ceea ce a dus la mai multe cazuri de persoane posibil infectate care mor în casele lor.

Problema este exacerbată de o carantină draconică la nivel naţional, precum şi de niveluri peste niveluri de birocraţie, astfel încât pompele funebre au probleme în identificarea cadavrelor.

În plus, multe dintre centrele funerare din oraş refuză să manipuleze cadavrele de frica infecţiei, teamă care, după cum spun locuitorii, rezultă din faptul că în multe cazuri cauzele decesului sunt necunoscute.

Potrivit rezidenţilor, acest lucru a dus la situaţia dramatică în care trupurile morţilor se află neatinse în casele în care au murit, zile întregi după deces.

Temperatura ridicată face ca problema să fie o veritabilă criza de sănătate în sine.

Pe străzi, situaţia este chiar mai bizară. Numeroase cadavre învelite în saci de plastic au fost scoase din case şi lăsate pe străzi, în timp ce multe zac în spitale şi clinici deja încărcate de apariţia infecţiilor.

Cel puţin 400 de cadavre au fost recuperate în ultimele zile, potrivit autorităţilor.

Primarul oraşului Guayaquil, Cynthia Viteri, care a fost depistată pozitiv la testul pentru virus Wuhan, a criticat "apatia" guvernului federal, menţionând că ar trebui să fie responsabil de colectarea cadavrelor.

„Îi lasă în sate, cad în faţa spitalelor”, a spus Viteri într-un mesaj separat adresat rezidenţilor săptămâna trecută. „Nimeni nu vrea să le ridice”.

Potrivit lui Viteri, toate cadavrele nerevendicate sunt acum depozitate în trei containere frigorifice şi vor rămâne acolo, în timp ce autorităţile încearcă să construiască un nou cimitir.

Pentru a-şi face cunoscută situaţia, mulţi dintre cetăţenii din Guayaquil şi-au exprimat frustrarea pe reţelele de socializare, unde au încărcat imagini tulburătoare, luate la marginea oraşului: cadavre înfăşurate în plastic aruncate pe străzi - coşciuge înfăşurate care conţin cadavre, precum şi mulţimi mari de persoane care aglomerează spitalele şi care cer personalului să vină să ridice trupurile rudelor decedate.

Într-o declaraţie, preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a recunoscut că pot exista mult mai multe decese decât cele raportate oficial, menţionând că cifrele reale depăşesc întotdeauna numărul de teste şi viteza cu care sunt efectuate.

Potrivit lui Moreno, până la 3.500 de persoane ar putea muri de pneumonia cauzată de infectarea cu virus Wuhan în Guayaquil şi în jurul oraşului.

Analista politică din Guayaquil Martha Roldós declară că o posibilă explicaţie pentru cazurile de coronavirus din Ecuador - în plus faţă de activitatea redusă a epidemiologilor de stat - este nivelul ridicat al traficului aerian dintre ţara latino-americană şi Spania, care, pe lângă faptul că are cel de-al treilea mare focar al lumii (excluzând China unde situaţia este neclară) - şi cel mai mare număr de decese cauzate de boală, este, de asemenea, ţara care găzduieşte peste 400.000 de migranţi ecuadorieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe