Eduard Harunjen: Avem bănuiala rezonabilă că Şor a părăsit hotarele RM într-o manieră ilegală. Pe acest fapt a fost iniţiat un proces penal

Procurorii Anticorupţie afirmă că nu au stat cu mâinile în buzunar şi i-au permis lui Şor să părăsească teritoriul ţări, cu toate că încă la ultima şedinţă de judecată la Curtea de Apel Cahul, procurorul de caz deţinea informaţie operativă că Ilan Şor a părăsit teritoriul Republicii Moldova.
Eduard Harunjen, procuror general interimar (timpul.md)
Maria Maevschi
05.07.2019

Procurorii moldoveni au iniţiat o acţiune procesual penală în cazul deputatului Ilan Şor, pe motiv că ar fi părăsit ilegal Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de procurorul general, Eduard Harunjen, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebată de jurnalişti de ce i s-a permis fostului primar de Orhei să părăsească Republica Moldova, în cazul în care acesta este condamnat de prima instanţă la 7,6 ani, fiind vizat în frauda bancară, procurorul Adriana Beţişor a ţinut să menţioneze că „oficial, pe bază de date, dânsul nu figurează că a ieşit din Republica Moldova”.

„Noi nu am stat cu mâinile în buzunar şi am permis cuiva să părăsească teritoriul ţării, noi am făcut maxim posibil ca Ilan Şor să fie arestat şi nu poate fi invocat că Procuratura Anticorupţie a permis ca Ilan Şor să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Beţişor, adăugând totodată că „la ultima şedinţă de judecată care a avut loc la Curtea de Apel Cahul, când procurorul de caz a mers în instanţa de judecată, s-a constatat lipsa acestuia, având informaţie operativă că dânsul a părăsit teritoriul Republicii Moldova”.

La rându său, procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a specificat că odată ce „oficial nu este indicat în bazele de date nici ale Aeroportului, nici ale frontierei terestre că dl Şor a ieşit din ţară, de aceea noi avem bănuiala rezonabilă că dânsul a părăsit hotarele ţării într-o manieră ilegală, pe acest fapt, procurorii împreună cu ofiţerii de poliţie au iniţiat un proces penal”.

Amintim că procurorii Anticorupţie în cadrul dosarului furtului miliardului au aplicat la 26 iunie, sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile care aparţin lui Şor. De asemenea, procurorii au cerut mandat de arest pe numele fostului primar de Orhei şi anunţarea în căutare a acestuia pentru că ar fi părăsit R. Moldova.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu toate acestea, el a fost lăsat în libertate. Mai mult decât atât, până în prezent sentinţa nu a intrat în vigoare deoarece Curtea de Apel Cahul care examinează plângerea lui Şor a amânat examinarea dosarului de mai multe ori sub diferite pretexte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor