Edward Snowden: NSA utilizează toate informaţiile colectate în ”interesele naţionale”

Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden.
Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden. (AFPTV / AFP / Getty Images)

Fostul agent CIA şi NSA adăpostit în prezent de Rusia, Edward Snowden a anunţat într-un interviu desfăşurat la Moscova pentru postul german de televiziune ARD că NSA se foloseşte de orice informaţie colectată chiar dacă nu au de-a face cu securitatea naţională.

În timpul interviului de 30 de minute acordat postul de ARD, Edward Snowden a opinat că NSA foloseşte toate informaţiile ce pot fi în interesul naţional şi nu doar pe cele destinate securităţii naţionale.

”Dacă există informaţii, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul naţional, dar care nu au nimic a face cu securitatea naţională, ei, bine, ei vor lua aceste informaţii”, a adăugat el.

Acesta a mai susţinut că ”nu există vreo îndoială că Statele Unite efectuează spionaj economic”. Totuşi, fostul spion s-a arătat foarte prudent cu privire la declaraţiile privind Statele Unite deoarece preşedintele rus, Vladimir Putin l-a condiţionat să înceteze să mai facă dezvăluiri susceptibile să "dăuneze Statelor Unite" în 2013, atunci când i-a acordat viza pe un an de zile.

Cu referire directă la scandalul interceptărilor dintre NSA şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Snowden a susţinut în timpul interviului că este convins de faptul că NSA nu a spionat-o numai Angela Merkel şi pe consilierii săi cât şi pe alţi membrii ai guvernului.

"Aş spune că nu este foarte probabil că cineva care vrea să supravegheze Guvernul german să o asculte doar pe Merkel şi nu pe consilierii săi, pe alţi membri eminenţi ai Guvernului sau alţi reprezentanţi politici locali", a declarat Snowden în acest interviu difuzat pe postul public ARD.

Interviul filmat acordat jurnalistului german este primul oferit de Snowden după plecare s-a din Hong Kong în 2013 şi a fost turnat într-o cameră din hotel din Moscova în mare secret. În timpul interviului, fugarul, a mai susţinut că documentele pe care le-a sustras din baza de date a NSA au fost oferite în totalitate jurnaliştilor.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat marţi pentru o televiziune rusă că fostul agent secret se teme pentru viaţă şi are în preajma sa mai multe gărzi de corp.

Fostul angajat al CIA şi NSA a fost inculpat în Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente ce aparţin statului, pe care le-a dezvăluit ulterior presei, înainte să fie adăpostit pe rând de China şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe