EFSA: Numărul cazurilor de depăşire a limitelor reziduurilor de pesticide a scăzut în 2007

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

Rezultatele analizelor efectuate pentru 2007 de către Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) arată că 96 la sută din eşantioanele studiate sunt conforme cu limitele maxime ale reziduurilor (LMR) legale de pesticide, limite depăşite în patru la sută din cazuri, faţă de cinci la sută în 2006, informează cotidianul "Le Monde".

Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) a publicat joi, 9 iulie, raportul anual asupra reziduurilor de pesticide conţinute în alimente. Acest document se bazează pe datele primite în timpul anului 2007 din cele 27 de ţări ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE), la care se adaugă Norvegia şi Islanda.

În total, au fost analizate 74.305 de eşantioane, din aproximativ 350 de tipuri de alimente - fructe, legume, cereale şi produse modificate genetic. EFSA, a cărei misiune este de a furniza gestionarilor informaţii asupra riscurilor pe care le prezintă pesticidele pentru sănătatea umană şi animală, a căutat prezenţa a 870 de substanţe active, o analiză mai amănunţită decât cea din 2006.

Această analiză mai amănunţită se datorează intrării Bulgariei şi României în procesul de colectare a acestor date, dar şi "eforturilor depuse de toate ţările pentru ameliorarea controlului în ceea ce priveşte securitatea alimentară".

Raportul precizează totuşi că este "dificilă realizarea unei comparaţii precise", din două motive: numărul ţărilor avute în considerare a crescut de la 16 în 1996 la 29 în 2007, iar programele naţionale de supraveghere diferă unele de altele şi au evoluat considerabil de-a lungul timpului.

Depăşirea LMR admise poate prezenta riscuri în funcţie de cât de mult s-a depăşit această limită, în special pentru copii, persoanele în vârstă şi vegetarieni.

Singurul produs pentru care nu se exclud riscurile pe termen lung este diazinonul. Acest insecticid a fost retras de pe piaţă în decembrie 2007, iar utilizarea stocurilor rămase a fost interzisă începând cu ianuarie 2009.

În ceea ce priveşte riscurile pe termen scurt, EFSA a precizat că a avut în vedere "scenariile cele mai pesimiste" (consum ridicat, combinat cu cel mai înalt nivel de reziduuri observat în programul de supraveghere al UE în 2007). În acest context, se evidenţiază un risc potenţial pentru 52 de combinaţii de pesticide şi alimente. Totuşi, EFSA precizează că "este puţin probabil ca aceste cazuri critice" să aibă loc. În 29 din aceste combinaţii, problema a fost rezolvată prin retragerea autorizaţiilor sau prin scăderea LMR ale pesticidelor incriminate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe