El Chayo, liderul cartelului mexican din Michoacan declarat mort de două ori

(RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.03.2014

Nazario Moreno 'El Chayo', fondator al cartelului drogurilor care controlează statul Michoacan din sud-estul Mexicului, a fost ucis duminică într-o ciocnire cu forţele oficiale. Operaţiunea s-a desfăşurat la Tumbiscatío, un municipiu din Michoacan. El Chayo a mai fost declarat mort la 9 decembrie 2010 de guvernul de atunci al preşedintelui Felipe Calderón (2006-2012), informează luni ziarul El Pais.

Guvernul mexican a precizat la o conferinţă de presă organizată duminică seară că l-a identificat pe Moreno cu ajutorul amprentelor. Associated Press, prima care a difuzat ştirea, a informat însă că medicii legişti realizează teste ADN asupra corpului neînsufleţit al narcotraficantului pentru a afla dacă este vorba de Moreno.

Poreclit 'El más loco' şi considerat unul din criminalii cei mai sângeroşi ai cartelului Cavalerii Templieri, Nazario Moreno este autorul unui cod etic al 'Familiei michoacana'- o carte în care El Chayo arăta că tortura şi moartea rivalilor săi reprezintă 'o justiţie divină'. Grupul îşi recruta membrii din centrele de tratament pentru consumatorii de droguri, cărora le cerea să se ţină departe de vicii şi să protejeze 'unitatea familiei'. În oraşul Apatzingán, considerat un fief al Cavalerilor Templieri, Nazario Moreno este văzut de mulţi ca un sfânt, iar cartelul pe care îl conduce este văzut ca o religie.

Guvernul preşedintelui mexican, Enrique Peńa Nieto, a lansat în ianuarie o amplă operaţiune în statul Michoacán pentru a stopa escaladarea violenţei care afectează de anul trecut acest stat. Din februarie 2013, mai multe municipii din Tierra Caliente (Michoacan) s-au ridicat cu arme împotriva 'abuzurilor' comise de Cavalerii Templieri: perceperea de taxe, şantaj, violuri şi asasinate care s-au extins în toate comunităţile din zonă.

Pe numele său adevărat Nazario Moreno (Guanajuatillo, 1970), El Chayo era mai mult decât un narcotraficant. El a fondat cel mai puternic grup de crimă organizată din regiune, o mafie cu o ideologie pseudoreligioasă şi regionalizată, în cadrul căreia era considerat un sfânt. Moreno a fondat iniţial La Familia Michoacana, o grupare infracţională care a declarat război acum opt ani cartelului Los Zetas, care îşi disputa atunci supremaţia statului Michoacán cu cartelul Sinaloa. În septembrie 2006, oameni înarmaţi şi cu cagule au intrat într-o sală de dans din Uruapan, al doilea oraş al statului, şi au aruncat pe ringul de dans cinci capete cu mesaj semnat 'La Familia'.

Cartelul, care se ocupa atunci cu producţia de cannabis (Michoacan este unul din principalii producători de marihuana), şi-a extins activităţile infracţionale. Membrii cartelului au început să şantajeze şi să perceapă taxe, mai întâi patronilor şi fermierilor, apoi şi ţăranilor cei mai săraci. Au preluat controlul asupra mai multor mine de fier - statul cu cele mai mari resurse din ţară - şi au construit sute de laboratoare clandestine de producţie de metamfetamină, devenind principalul producător mexican de droguri sintetice. Maşina unuia din narcotraficanţii mexicani care apare în celebrul serial 'Breaking Bad' are plăcuţe de Michoacán.

Centrul de activităţi al cartelului s-a instalat la Apatzingán, cel mai mare oraş din Tierra Caliente, regiunea din acest stat unde s-au înregistrat cele mai mari violenţe din ultimii ani. Un spectaculos dispozitiv al autorităţilor federale a anunţat asasinarea lui Nazario Moreno în decembrie 2010 şi dezmembrarea reţelei La Familia Michoacana. Moartea lui El Chayo a fost dezminţită la câteva ore după anunţul oficial. După 'prima' moarte a lui El Chayo, unul din cofondatorii Familiei, José de Jesús Méndez El Chango (arestat în 2011), s-a separat de cartel şi a menţinut numele original, în timp ce restul membrilor au întemeiat Cavalerii Templieri. Cultul liderului dispărut a unit grupul. În satele din Michoacan au apărut altare în onoarea căpeteniei, care era reprezentat ca un sfânt îmbrăcat în tunică albă medievală.

În ultimele luni, guvernul mexican a dat mai multe lovituri narcotraficanţilor din regiune. Săptămâna trecută au fost confiscate 119.000 tone de fier în portul Lázaro Cárdenas, pe ţărmul pacific michoacan care face parte din fieful Templierilor. Operaţiunea a reprezentat o lovitură grea dată finanţelor cartelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor