Elon Musk afirmă că Twitter a suprimat libertatea de exprimare la ordinul guvernului

Elon Musk şi logo-ul Twitter
Elon Musk şi logo-ul Twitter (Dado Ruvic/Reuters)

Elon Musk a sugerat că Twitter a acţionat la ordinele guvernului pentru a suprima libertatea de exprimare, comentariile sale venind la scurt timp după publicarea unei serii de documente care dezvăluie unele dintre maşinaţiunile de cenzură ale platformei de socializare în jurul alegerilor prezidenţiale din 2020.

"Dacă Twitter acţionează de unul singur pentru a suprima libertatea de exprimare nu este o încălcare a primului amendament, dar faptul că acţionează sub ordinele guvernului pentru a suprima libertatea de exprimare, fără control judiciar, este", a declarat Musk într-o postare pe Twitter, la sfârşitul zilei de vineri.

Comentariile lui Musk au fost făcute în contextul dezvăluirii, vineri, a unei serii de comunicări interne ale Twitter, care oferă o perspectivă asupra măsurilor luate de personalul platformei de socializare cu privire la suprimarea articolului exploziv despre laptopul lui Hunter Biden, publicat de New York Post.

"Suprimarea libertăţii de exprimare"

După ce a anunţat anterior că dezvăluie fişiere interne ale Twitter privind "suprimarea libertăţii de exprimare" a companiei, Musk a distribuit, vineri, o discuţie a jurnalistului independent Matt Taibbi, care a detaliat o serie de comunicări interne ale Twitter ce oferă informaţii despre diverse acţiuni întreprinse de personalul platformei de socializare, inclusiv în legătură cu suprimarea ştirilor despre laptopul lui Hunter Biden.

The Epoch Times nu a putut verifica în mod independent conţinutul dezvăluirilor publicate de Taibbi şi difuzate de Musk.

Într-una dintre postările sale, Taibbi a dezvăluit o captură de ecran a unui e-mail intern al Twitter datat 24 octombrie 2020, care pare să prezinte un director executiv al Twitter care comunică o listă de cinci postări presupus a fi identificate de persoane din campania candidatului de atunci, democratul Joe Biden.

Taibbi a scris într-un comentariu: "Până în 2020, solicitările actorilor conectaţi pentru a şterge postările Twitter erau o rutină. Un executiv îi scria altuia: "De revizuit mai mult de la echipa lui Biden". Răspunsul era: "S-a rezolvat".

Musk a răspuns la postarea lui Taibbi cu cuvântul "Handled" urmat de trei emoticoane cu "flacără". Ulterior, el a răspuns la propria postare cu următoarea declaraţie: "Dacă aceasta nu este o încălcare a Primului Amendament al Constituţiei, atunci ce este?".

Contul de Twitter @hodgetwins, condus de doi conservatori, a reacţionat la postarea lui Musk: "Este sută la sută coluziune între guvern şi marile companii de tehnologie pentru a încălca Primul Amendament".

Acest lucru l-a determinat pe Musk să răspundă şi să spună că dacă Twitter, ca entitate privată, acţionează pe cont propriu pentru a suprima libertatea de exprimare, nu este o încălcare a Primului Amendament, dar "a acţiona la ordinul guvernului pentru a suprima libertatea de exprimare, fără control judiciar, este".

Primul Amendament garantează protecţia libertăţii de exprimare, a presei, a întrunirilor şi a religiei.

"Congresul nu va face nici o lege privind înfiinţarea unei religii sau interzicerea exercitării libere a acesteia, sau care să limiteze libertatea de exprimare, sau a presei, sau dreptul poporului de a se aduna în mod paşnic şi de a adresa guvernului o petiţie pentru repararea plângerilor", afirmă Primul Amendament la Constituţia SUA.

The Epoch Times a contactat Casa Albă pentru comentariile lui Musk despre faptul că Twitter suprimă libertatea de exprimare la ordinul guvernului.

"Vorbeşte cu administraţia Trump"

Unii utilizatori de Twitter au respins afirmaţia lui Musk potrivit căreia acţiunile Twitter au reprezentat o încălcare a Primului Amendament, subliniind că, la acea vreme, la putere se afla fostul preşedinte Donald Trump, nu Biden.

"Ar trebui să vorbeşti cu administraţia Trump despre asta, din moment ce el era preşedinte la acea vreme", a scris contul @MuellerSheWrote, o serie de utilizatori proeminenţi de Twitter aducând, în esenţă, acelaşi argument.

Avocata Jenna Ellis, care a reprezentat campania Trump din 2020, a respins ideea că, doar pentru că Biden nu era la putere la momentul respectiv, presiunea asupra personalului Twitter din partea "echipei Biden" nu poate fi considerată o încălcare a Primului Amendament.

"Lol RIP răspunsurile care presupun că fiecare funcţie aleasă a fost controlată de republicani în 2020... 'guvernul' este mai mult decât o ramură şi un birou, copii", a scris ea într-o postare pe Twitter.

Ellis a sugerat că dezvăluirile de pe Twitter justifică, de asemenea, afirmaţiile de lungă durată ale lui Trump potrivit cărora marile firme de tehnologie au contribuit la scară mare pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2020 în favoarea rivalului său.

"Trump a avut dreptate. Aceasta a fost literalmente baza procesului său împotriva Big Tech", a declarat Ellis separat, într-o postare.

Ellis se referea la procesul intentat de Trump împotriva Twitter, Facebook şi Google după ce firmele i-au suspendat conturile de socializare din cauza comentariilor sale după incidentul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

"Distruge ţara", a declarat Trump la acea vreme, referindu-se la presupusul control asupra reţelelor sociale privind discursului politic din Statele Unite.

Twitter, Facebook şi Google au declarat în ianuarie că au interzis conturile lui Trump din cauza afirmaţiilor lui că alegerile din 3 noiembrie au fost furate şi au afirmat că a contribuit la violenţele din 6 ianuarie.

După ce a preluat conducerea Twitter, Musk a restabilit o serie de conturi suspendate, inclusiv pe cel al lui Trump.

În timp ce fostul preşedinte nu a făcut încă nicio postare pe Twitter, el a comentat pe Truth Social dezvăluirile despre fişierele Twitter.

"Diverse forme de fraudă guvernamentală"

Trump a declarat, într-o postare pe Truth Social, că dezvăluirile din dosarul Twitter ar trebui să fie văzute ca o dovadă că Big Tech s-a implicat în acţiuni menite să influenţeze rezultatul alegerilor din 2020.

"Wow! Este o poveste foarte mare despre Twitter şi diverse forme de fraudă guvernamentală, inclusiv, în mod specific, fraudă electorală", a scris Trump.

"Mă bucur că toată lumea vede acum clar ceea ce am spus sus şi tare în ultimii doi ani, şi anume că alegerile prezidenţiale din 2020 au fost fraudate şi furate de o combinaţie între democraţi, Big Tech, 'forţele de ordine' şi alţi actori răi", a scris fostul preşedinte.

"Acelaşi nivel de Fraudă a avut loc cu celelalte companii Big Tech, dacă nu chiar mai rău (dacă este posibil?)", a continuat Trump, adăugând: "Trăim într-o ŢARĂ FOARTE CORUPTĂ".

Anchetă a Congresului

Între timp, cel mai important republican din Comitetului de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor a declarat că personalul Twitter implicat în suprimarea istoriei laptopului lui Hunter Biden înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020 va depune mărturie despre acţiunile lor în Congres.

Reprezentantul James Comer, membru republican de rang înalt al Comitetului, a făcut aceste remarci într-o apariţie, vineri, la Fox News, după ce Musk a dezvăluit e-mailul lui Taibbi care expune unele dintre mecanismele interne ale maşinăriei de cenzură a Twitter.

"Fiecare angajat de la Twitter care a fost implicat în suprimarea istoriei laptopului lui Hunter Biden va avea ocazia să vină în faţa Congresului şi să îşi explice acţiunile în faţa poporului american", a declarat Comer în faţa gazdei emisiunii Sean Hannity.

Republicanii au acuzat de mult timp Twitter - şi unele instituţii media - că au suprimat problema laptopului lui Hunter Biden, care includea informaţii ce au întărit afirmaţiile potrivit cărora preşedintele a minţit atunci când a declarat că nu a avut nicio implicare în afacerile de peste hotare ale fiului său.

"Marcarea acestui lucru ca fiind nesigur"

Pentru a suprima reportajul despre Hunter Biden, directorii Twitter l-au marcat ca fiind "nesigur", limitându-i răspândirea şi chiar blocând posibilitatea de a fi partajat direct prin intermediul funcţiei de mesaje directe a platformei, a declarat Taibbi în comentariile privind dezvăluirile.

Taibbi a precizat că astfel de restricţii extreme erau rezervate pentru conţinuturi precum pornografia infantilă.

Mesajele dintre directorii din departamentele de comunicare şi de politici ale Twitter, dezvăluite de Taibbi în capturi de ecran, arată o anumită confuzie cu privire la acţiunile întreprinse, un director de comunicare scriind: "Mă străduiesc să înţeleg care este baza politică pentru a marca acest lucru ca fiind nesigur".

Dezvăluirile arată că atât democraţii, cât şi republicanii au avut acces la sistemul de cenzură al Twitter şi că fiecare parte a depus diverse cereri şi plângeri la personalul platformei de socializare. Însă din cauza convingerilor politice predominant de stânga ale angajaţilor Twitter, democraţii au avut mai multe căi de a-şi susţine cauza, a declarat Taibbi.

"Doar începutul"

În interviul acordat pentru Fox News, Comer a declarat că "această poveste este doar începutul", adăugând că "vom aduce fiecare persoană de la Twitter care a fost implicată în acest caz în faţa Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor cât mai curând posibil".

The Epoch Times a contactat Twitter pentru a solicita comentarii cu privire la afirmaţiile lui Comer.

În naraţiunea lui, Taibbi a menţionat că "vor urma mult mai multe" şi a promis răspunsuri la întrebări asupra unor aspecte precum "scăderea transmisibilităţii, promovarea, numărul de followeri, soarta diferitelor conturi individuale şi multe altele".

Musk a spus că al doilea "episod" al dezvăluirilor va fi publicat sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe