Emigrarea în Canada în anul 2015

Emigrarea în Canada în 2015
Emigrarea în Canada în 2015 (Facebook)

Sunt probabil mii de români care s-au gândit, în ultima vreme, să plece din ţară. Dacă Europa nu mai este o soluţie pentru emigrare, asta din cauza recesiunii şi a pieţei de muncă reduse, emigrarea în Canada, care este destul de accesibilă, dovedeşte că tot timpul investit în pregătirea formalităţilor de plecare n-a fost unul pierdut definitiv. Ţara bogăţiei resurselor naturale, a peisajelor ce-ţi taie respiraţia, a metropolelor cosmopolite care freamătă de viaţă, Canada este ţara cu cel mai înalt nivel de trai din lume, şapte ani la rând. Are o suprafaţă enormă, cu cele mai variate forme de relief, de la ţărmurile înspumate de trei oceane, trecând prin prerii vaste, gazde ale poveştilor cu indieni ce ne-au fermecat tinereţea, azi transformate în grânare unduitoare, până la munţii ce poartă semeţi numele constituţiei lor. De la clima blândă a Niagarei, clima temperată a Toronto-ului, verile răcoroase şi iernile înzăpezite din Montreal şi până la albul etern al nordului, toate sub acelaşi acoperiş.

O ţară cât un continent, cu resurse naturale considerabile: minereuri de fier, neferoase, metale preţioase, metale rare, un fond forestier considerabil, zăcăminte importante de cărbuni, petrol şi gaze naturale, o reţea hidrografică de invidiat, vă aşteaptă s-o luaţi, cumva, de la început.

Emigrarea în Canada în 2015. Ce oferă acesta ţară emigranţilor

De pe site-ul emigrarecanada.ro aflăm că în Canada există un standard de civilizaţie de invidiat. Venituri ridicate (venit mediu anual total pe familie $ 85.400), putere mare de cumpărare (Canada se situează pe podium la acest capitol), şi o calitate a vieţii la înalt standard. O ţară care se mândreşte cu serviciile sociale puse la dispoziţia cetăţeanului. Fruntaşă în ce priveşte educaţia, îngrijirea medicală, sistemul de pensii, Canada asigură un climat sigur, civilizat, unde oamenii trăiesc în bună înţelegere.

Canada este pe primele locuri în lume ca nivel de trai prin:

- bogăţii de resurse naturale. Mulţumită acestor bogăţii, în Toronto întreţinerea e atât de ieftină încât nu se mai calculează; în cele mai multe locuinţe închiriate se plăteşte doar chiria: electricitatea, gazele, încălzirea, apă - consumaţi cât vreţi. Benzina costă jumătate cât în România;

- asigurare socială. Cei care nu un loc de muncă primesc suma necesară pentru plăţile curente: chirie şi utilităţi, mâncare, transportul în comun, nevoile de bază;

- asigurare medicală gratuită, la cel mai înalt standard de calitate. Canadienii au un sistem de sănătate excelent: spitale cu dotări ultramoderne, personal medical de cea mai înaltă calificare, responsabilitate asupra actului medical, îngrijire la domiciliu;

- pensie (pensia minimă în Canada 1.136 dolari canadieni/lună - cca. 35 milioane sau 3.500 RON). Sistemul de pensii al Canadei este considerat din cele mai eficiente din lume;

- şcolarizare gratuită pentru copii;

- finanţarea studiilor şi specializărilor, a programelor de reconversie profesională pentru adulţi;

- salarii bune (în dolari canadieni): asistentă medicală $ 65.000/an, medic $ 200.000/an, profesor $ 70.000/an, inginer $ 85.000/an, ofiţer armată $ 42.000 - 65.000/an, sculer-matriţer $ 25.00-35.00 /oră, prelucrător prin aşchiere (strungar, frezor) 28.00/oră, tinichigiu auto/mecanic auto $ 21.00 /oră, instalator $ 35.00/oră.

Emigrarea în Canada în 2015. Ce aveţi de făcut

Canada este o ţară deschisă imigranţilor, care îşi ajustează în permanenţă sistemul de emigrare spre a veni în întâmpinarea cererilor de rezidenţă din toată lumea. Cuvintele de ordine care caracterizează sistemul canadian de emigrare sunt: corectitudine, transparenţă, egalitate de şanse tuturor celor care se califică.

Nu toţi candidaţii sunt însă acceptaţi. Se face o selecţie.

Se completează formularul de selecţie online pe www.emigrarecanada.ro, sau la oricare birou VIA Canada şi se vor compara datele dvs cu cerinţele pentru emigrare. Dacă îndepliniţi cerinţele, veţi fi invitat la un interviu şi se vor verifica informaţiile date de dvs. Veţi face apoi o vizită medicală. Vi se va verifica cazierul. Dacă nu sunt probleme, vi se va elibera viza de emigrare.

Viza vă permite să intraţi în Canada ca imigrant. La sosire, intraţi într-un program de ajutor oferit noilor veniţi. Ajutorul vizează găsirea unei locuinţe, ocuparea unui loc de muncă. Aveţi acces gratuit la şcoală de limbă engleză/franceză.

Sistemul canadian de selecţie a candidaţilor este bazat pe următoarele criterii de selecţie: vârstă, studii, domeniul de formare, experienţă în muncă, limbi străine cunoscute (engleză şi/sau franceză), rude în Canada, oferte de muncă, adaptabilitate, capacitatea de susţinere financiară.

Fiecare criteriu este punctat conform unui barem prestabilit. Însumarea punctelor obţinute de aplicant la fiecare criteriu de selecţie duce la un total care relevă eligibilitatea prin atingerea baremului de selecţie impus de autorităţile canadiene. Aplicanţii care pierd puncte la unele criterii statice (vârstă, rude) pot compensa prin obţinerea de puncte suplimentare la criteriile dinamice (limbi străine, experienţă în muncă etc.).

Emigrarea în Canada în 2015. Ce acte sunt necesare?

Dosarul de emigrare este "CV-ul dvs. de selecţie" în faţa autorităţilor canadiene şi trebuie să reflecte practic întregul dvs. istoric. Cu cât acesta este mai complet, cu atât şansele dvs. de a parcurge mai uşor procesul de emigrare sunt mai mari.

Actele care se depun în mod obligatoriu sunt:

- Acte de studii;

- Acte care atestă experienţa în muncă;

- Acte care atestă atribuţile vs. în cadrul joburilor deţinute;

- Teste de limbi străine (engleză şi/sau franceză);

- Curriculum Vitae;

- Acte de identitate şi de stare civilă;

- Cazier.

În funcţie de specificul dosarului se vor adăuga:

- Acte care atestă statutul dvs. legal în altă ţară decât cea natală;

- Dovezi din partea rudelor aflate în Canada (dacă e cazul);

- Adeverinţe, recomandări.

Emigrarea în Canada în 2015. Partea franceză

Fiecare metodă de emigrare are etape şi cerinţe specifice.

Alegerea corectă a variantei de emigrare, în funcţie de specificul dosarului dvs., vă sporeşte şansele de reuşită, conducând şi la economisirea de bani şi câştigarea de timp preţios.

Traseul clasic al unui dosar de emigrare prin metoda franceză este următorul:

- Trimiterea Dosarului I către biroul de imigrări din Montreal;

- Primirea confirmării de intrare în procesare a dosarului;

- Convocarea la interviu;

- Susţinerea interviului;

- Obţinerea Certificatului de Selecţie pentru Quebec;

- Trimiterea Dosarului II către biroul de imigrări de la Sydney;

- Primirea confirmării eligibilităţii, adică a acceptării aplicaţiei de imigrare;

- Transferul dosarului la biroul de vize din Bucureşti;

- Primirea formularelor medicale;

- Efectuarea analizelor medicale;

- Primirea invitaţiei la viză;

- Acordarea vizei.

Emigrarea în Canada în 2015. Partea engleză

După cum se ştie, sistemul Express Entry (EE) intrat în vigoare la începutul acestui an funcţionează prin extrageri periodice de candidaţi care au fost incluşi într-un aşa zis „pool” pe baza unei selecţii preliminare operate de CIC (Citizenship and Immigration Canada) în rândurile celor ce şi-au introdus on-line datele personale într-un site anume creat în acest scop.

Extragerile de până acum au demonstrat că cine beneficiază de o ofertă de lucru validată de ESDC (Employment and Social Development Canada) sau de o nominalizare provincială (care conferă, ambele, câte 600 de puncte în sistemul EE) va primi în mod negreşit, în cel mai scurt timp, o „invitation to apply” (ITA) şi, după ce a depus dosarul propriu-zis, va primi viza de imigrant în următoarele maximum şase luni. Primii candidaţi aprobaţi au devenit rezidenţi permanenţi încă din luna aprilie.

Sistemul va cupla candidaţii cu potenţiali angajatori din Canada. Mulţi din candidaţii admişi sub acest nou sistem vor emigra la un loc de muncă sigur. Programul nu cere insă obligatoriu să aveţi un loc de muncă pentru ca să emigrezi.

Sistemul Express Entry aduce următoarele beneficii:

1. Obţinerea vizei în jumătate de an de la depunerea cererii de emigrare;

2. Cuplarea candidaţilor cu potenţiali angajatori canadieni - implicit posibilitatea de a avea asigurat un loc de muncă la sosirea în Canada;

3. Costuri mici până când candidaţii ştiu exact dacă sunt admişi sau nu.

Etapele noului sistem Express Entry de obţinere a rezidenţei permanente pe partea engleză sunt următoarele:

Etapa 1:

Crearea unui profil online care să includă competenţele experienţei de lucru, cunoaşterea limbilor oficiale, educaţia şi alte detalii conform chestionarului în linie.

Evaluarea oficială a diplomelor precum şi obţinerea testelor de limbă sunt primordiale acestei etape. Dacă veţi întruni punctajul minim pentru una din categoriile de emigrare economică incluse în sistemul Express Entry - Skilled Workers(FSW), Trade Workers(FST) sau Canadian Experience Class (CEC), profilul dvs. va fi plasat într-o bază de date împreună cu profilurile altor potenţiali candidaţi la rezidenţă permanentă pe partea federală, cu care veţi intra în competiţie. Dacă nu aveţi o ofertă de muncă de la un angajator canadian şi nici o nominalizare provincială din partea unei provincii canadiene (în afară de Quebec), va trebui să va înregistraţi şi în baza de oferte de muncă Job Bank a guvernului canadian, unde profilul dvs. va putea fi selecţionat de către un angajator interesat. Dacă profilul este suficient de interesant şi primeşte punctaje superioare la mai mulţi factori, printre care cunoaşterea limbii, educaţia şi experienţa de lucru, veţi avea şansa să fiţi selecţionaţi pentru etapa următoare, şi anume selecţionarea pentru rezidenţa permanentă.

Etapa 2: Cei care sunt selecţionaţi au fie o ofertă de muncă, fie o nominalizare provincială (PNP), fie un punctaj excelent, bazat pe un sistem comprehensiv de punctare, care include criteriile menţionate mai sus. Depunerea actelor pentru rezidenţă se va face în maxim 60 de zile de la primirea invitaţiei, iar procesarea dosarului va dura cel mult 6 luni de la depunerea sa completă. Candidaţii care nu primesc o invitaţie pentru rezidenţă după 12 luni de la crearea profilului pot reaplica în anul următor şi vor trece prin acelaşi proces, cu condiţia ca punctajul minim pentru cele trei programe de mai sus să fie obţinut în continuare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.