De ce este atractivă Marea Britanie pentru români

(photos.com)

Rata şomajului este mai mică în România decât în Marea Britanie, constată Robert Nisbet, un reporter al Sky News, care a încercat, printr-o călătorie în România, să înţeleagă de ce este atractivă Marea Britanie pentru români. Concluzia lui este că nu lipsa locurilor de muncă îi determină pe români să plece, ci nivelul salariilor.

În condiţiile unor dezbateri politice intense în jurul relaxării restricţiilor pe piaţa muncii, de ce îşi doresc atât de mulţi români să vină în Marea Britanie?, se întreabă reporterul de la Sky, în reportajul publicat miercuri. Stereotipurile comode, care îi confundă pe români cu etnicii romi, s-au adăugat temerilor legate de valurile de imigranţi care vor profita de serviciile sociale şi vor fura locurile de muncă de la vecinii europeni.

'Atunci când am mers în capitala Bucureşti', mărturiseşte acesta, 'am presupus că problema este şomajul, că perspectiva mai multor oportunităţi de muncă sau de acces la sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie ar fi motivul principal. Însă nu lipsa locurilor de muncă din România a provocat exodul - în condiţiile în care rata de ocupare a acestora este mai bună decât cea din Marea Britanie - ci nivelul salariilor', explică acesta.

Salariile sunt cel puţin un sfert din cele plătite pentru posturi echivalente din Marea Britanie. Spre exemplu, salariul lunar al unui ofiţer de poliţie este cu puţin peste 250 de lire sterline după impozitare.

Prin urmare, deşi unele voci din Marea Britanie se agită cu privire la implicaţiile faptului că mii de muncitori necalificaţi vor invada economia încă suferindă a Marii Britanii, guvernul român are altă problemă: cea a exodului de creiere.

'Din păcate, tinerii români calificaţi sunt cei care se mută în aceste ţări, deoarece doresc locuri de muncă bine plătite, nu pentru că vor să profite de ajutoarele sociale oferite de acestea', a explicat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, pentru Sky News

'Avem mulţi oameni care studiază în universităţi din Europa şi găsesc, de obicei, locuri de muncă mai bine plătite acolo. Sperăm că economia românească se va îmbunătăţi şi vom putea oferi salarii mai mari pentru cei care doresc să vină înapoi', a adăugat ea.

De la data aderării sale, în 2007, România a fost responsabilă pentru 8 % din valul de emigrare de pe teritoriul UE, fiind depăşită doar de Polonia.

Andrei Iosep, unul dintre jucătorii de polo cunoscuţi ai României, intenţionează să se mute în Marea Britanie în luna ianuarie după ce Team GB (echipa olimpică a Marii Britanii) l-a abordat pentru a o ajuta să antreneze echipa naţională.

El a declarat că intenţionează să se întoarcă acasă în cele din urmă, dar că vrea să profite de relaxarea controalelor privind imigrarea şi să îmbunătăţească imaginea românilor în străinătate.

'Am fost într-un club din Italia în urmă cu câţiva ani şi am încercat să vorbesc cu o fată. M-a întrebat de unde vin şi când i-am spus că din România, mi-a întors spatele şi a plecat', îşi aminteşte el.

'Am fost şocat şi m-am simţit foarte rău. Am avut câteva experienţe nefericite prin Europa. Faptul că am fost trataţi diferit de alţii m-a supărat', povesteşte poloistul.

Daniel Rusu este un român care intenţionează să vină în Marea Britanie pentru a lucra pe şantier şi consideră că unii britanici exagerează temerile despre imigranţii care se vor muta doar pentru a avea acces la ajutoare sociale.

'Din păcate, unele dintre poveşti sunt adevărate şi vorbesc aici despre cei care vin în Marea Britanie să cerşească, să fure sau nu au planuri de a se angaja. Deşi numărul lor este mic, ei au o influenţă foarte mare asupra opiniei publice ', a declarat el pentru Sky News.

România s-a alăturat Uniunii Europene de şase ani, dar mulţi dintre cetăţenii săi simt că sunt trataţi ca europeni de rang secund şi evitaţi de către membrii cei mai bogaţi ai clubului, relatează Sky News.

În ianuarie, un plafon anual temporar care limitează numărul de lucrători bulgari şi români necalificaţi din Marea Britanie la 25.000 va expira.

Grupul de presiune Migration Watch UK, care se pretinde a fi apolitic, dar preocupat de nivelurile imigraţiei, estimează că 70.000 de români şi bulgari ar putea ajunge anual în Marea Britanie în căutare de lucru.

Problema pentru cei care pledează pentru controale suplimentare este simplă: UE consacră în tratatele sale dreptul fundamental al cetăţenilor de a circula liber între statele membre, conchide Sky News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe