Erdogan: gaze lacrimogene şi tunuri de apă în Piaţa Taksim. Jurnaliştii - atacaţi [video]

Demonstranţi turci căzuţi după inhalarea de gaze lacrimogene, Bulevardul Istoklal, lângă Piaţa Taksim, Istanbul - 31 mai 2014
Demonstranţi turci căzuţi după inhalarea de gaze lacrimogene, Bulevardul Istoklal, lângă Piaţa Taksim, Istanbul - 31 mai 2014 (BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

Gaze lacrimogene şi tunuri de apă în inima oraşului Istanbul, împotriva celor care s-au adunat în piaţă cu ocazia primei aniversări a protestelor antiguvernamentale din Gezi Park. Prim-ministrul Erdogan a interzis evenimentul. În confruntările din Ankara au fost atacaţi dur şi jurnaliştii.

Centrul din Istanbul şi cel din Ankara s-au transformat în zone de război, printre nori de gaze lacrimogene, ore de conflicte, zeci de răniţi şi de arestări: pumnul de fier al prim-ministrului turc, Recep Tayyip Erdogan, a transformat prima aniversare a marii revolte din Gezi Park într-o zi de violenţă.

Platforma Taksim a invitat la un protest paşnic la ora 19 în piaţa simbol şi în multe alte oraşe din Turcia, purtând flori şi, simbolic, cărţi pentru a-i comemora pe cei opt protestatari ucişi în timpul protestelor din primăvara anului 2013.

Dar islamicul Erdogan a interzis orice manifestaţie şi în această dimineaţă a avertizat că cei care care au manifestat ar fi fost arestaţi: "Forţelor noastre de poliţie le-au fost date instrucţiuni clare. Ei vor face tot ce este necesar".

Gaze lacrimogene şi tunuri de apă - Mai mult de 25.000 de agenţi susţinuţi de 50 de blindate au fost aduse în inima oraşului Istanbul pentru a preveni orice demonstraţie. Totuşi, în ciuda interdicţiei lui Erdogan, mii de persoane din Istanbul, Ankara, Antalya, Adana şi în alte oraşe au ieşit în stradă.

Conform postului Haberturk TV, forţele de poliţie speciale au intervenit cu brutalitate pe Bulevardul Istiklal şi în Cihangir, Kadikoy, în districtul alawit Gezi, cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc, pentru a împiedica ca demonstranţii să se apropie de piaţă. Cel puţin 32 de persoane au fost arestate, dar există, de asemenea, zeci de răniţi.

Jurnaliştii atacaţi - Poliţia a luat în vizor direct chiar şi jurnaliştii, dând din nou impresia de impunitate absolută. Corespondentul CNN, Ivan Watson, a fost arestat în direct de către un grup de poliţişti în civil. Reporterul a fost luat de haină şi dus, în transmisie directă, împreună cu tot echipajul. Au fost eliberaţi după o jumătate de oră.

Watson a relatat că a fost tratat dur. Alţi jurnalişti au denunţat şi ei violenţa. În Ankara, fotograful italian Piero Castellano a relatat că a fost lovit în abdomen, de către un recipient cu gaze lacrimogene. Directorului de la ziarul Evrensel, Erdal Imrek, un agent i-a pulverizat gaz lacrimogen direct în faţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe