Erdogan învinuieşte “puterile străine” pentru puciul eşuat. Acuză Occidentul de susţinerea terorismului

Preşedintele turc a acuzat Occidentul de susţinerea terorismului şi a declarat că lovitura de stat eşuată din ţara sa a fost organizată de puteri străine.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat că Turcia nu va fi capabilă să continue alianţa sa strategică cu SUA dacă americanii continuă să îl “adăpostească” pe clericul exilat Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că ar fi fost în spatele puciului eşuat din 15-16 iulie.

În plus, liderul turc a criticat în special Berlinul, după ce un tribunal german a decis să nu îi permită acestuia să se adreseze printr-o legătură video unei mulţimi de aproximativ 30.000 de susţinători pro-Erdogan şi manifestanţi anti-puci adunaţi în Koln în weekend.

Turcia a trimis Germaniei peste 4.600 de documente cu privire la ceea ce Erdogan a declarat că ar fi terorişti căutaţi, dar Germania nu a făcut nimic, a adăugat el.

Într-un discurs către investitorii străini din Ankara, ce a fost transmis de reţeaua de televiziune TRT, Erdogan a declarat: “Trebuie să spun că acest lucru [puciul] a fost realizat de puteri străine. Nu a fost realizat doar de elemente interne... scenariul a fost scris în afara Turciei”.

În plus, Erdogan s-a plâns din nou că niciun lider străin nu a vizitat Turcia de la tentativa de lovitură de stat, în care au murit peste 270 de persoane.

“Occidentul susţine terorismul şi ia partea puciştilor”, a precizat el. “Cei pe care i-am considerat prieteni iau partea puciştilor şi teroriştilor”.

Guvernul turc a declarat că lovitura de stat eşuată a fost instigată de Gulen, un fost aliat al lui Erdogan care locuieşte în autoexil în Pennsylvania.

Turcia a cerut extrădarea clericului musulman, dar Washingtonul a cerut dovezi cu privire la implicarea acestuia în puciul eşuat, susţinând că procesul de extrădare trebuie să-şi urmeze cursul.

Erdogan s-a plâns în privinţa faptului că vor dovezi, susţinând: “Noi nu am cerut documente pentru teroriştii pe care aţi dorit să îi returnăm”.

După lovitura de stat eşuată, zeci de mii de militari, poliţişti, judecători, profesori, jurnalişti, funcţionari publici şi alţii au fost întemniţaţi sau suspendaţi din funcţie în cadrul unei campanii îndreptate de guvernul din Ankara împotriva celor suspectaţi de implicare în acele evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe