Erdogan: O invazie rusească în Ucraina este greşită. "Ar trebui să reexamineze situaţia mondială înainte de a face acest pas"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
A.P.
18.01.2022

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Rusiei să nu „invadeze” Ucraina, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

„Rusia ar trebui să reexamineze situaţia mondială şi propria sa situaţie înainte de a face acest pas”, a declarat şeful statului turc presei, luni, în cursul unei vizite oficiale în Albania.

„Nu consider că o invazie rusească în Ucraina ar fi o abordare realistă pentru că Ucraina nu este o ţară oarecare. Ucraina este o ţară puternică”, a adăugat Erdogan, într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune turc NTV.

„Această regiune nu va accepta un nou război. Nu ar fi corect”, subliniază preşedintele turc.

"Nu puteţi gestiona aceste lucruri urmând logica: 'Voi invada această zonă, o voi acapara!'", a afirmat Erdogan, care are relaţii strânse cu Kremlinul.

„Bineînţeles, trebuie să punem aceste probleme pe masa tratativelor cu Putin şi să le discutăm”, a menţionat preşedintele turc.

Turcia, ţară membră NATO, întreţine relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune agendei ruse în Siria şi în Libia, precum şi anexării peninsulei Crimeea.

În timp ce cooperează cu Rusia în materie de apărare şi energie, Ankara a vândut Kievului drone sofisticate, ceea ce a generat tensiuni la Moscova.

În noiembrie, Erdogan declarase că Turcia este dispusă să preia rolul de mediator al crizei. Oferta a fost bine primită în Ucraina, dar respinsă în Rusia, notează Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor