Erdogan susţine că este imposibilă continuarea discuţiile de pace cu PKK

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că este imposibilă continuarea discuţiilor cu militanţii kurzi după intensificarea violenţelor, semnalând suspendarea oficială a unui proces de pace vechi de 4 ani despre care mulţi au sperat că va duce la o încetare a unui conflict ce durează de 3 decenii, conform Wall Street Journal.

Luând cuvântul în Ankara înaintea unei vizite de stat în Beijing, Erdodan a declarat că Turcia nu va ceda în faţa terorii şi a avertizat că legiuitorii kurzi – care au câştigat un număr record de locuri în cadrul alegerilor din luna iunie – îşi vor pierde imunitatea dacă se constată că susţin grupurile militante.

“Nu este posibil pentru noi să continuăm un proces de pace cu cei care ne ameninţă unitatea naţională”, a declarat Erdogan reporterilor. “Turcia are puterea de a trage la răspundere teroriştii şi aşa zişii politicieni pentru sângele martirilor noştri. Este inadmisibil să dăm înapoi.”

Discursul lui Erdogan pare să semnaleze prăbuşirea discuţiilor de pace dintre Turcia şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – o miliţie kurdă considerată de Ankara şi Washington drept o organizaţie teroristă şi care luptă din 1984 pentru o autonomie mai mare faţă de statul turc.

Comandanţii seniori ai PKK au declarat în weekend că procesul de pace a încetat şi au promis că vor răspunde la atacurile desfăşurate de forţele de securitate turceşti. Marţi, Turcia a acuzat PKK de atacarea unei conducte de gaz în estul ţării, deşi nu a avut loc o asumare imediată a responsabilităţii.

După o intensificare a violenţelor în sud-estul Turciei în cursul săptămânii trecute, şi în special după atentatul terorist din oraşul Suruc care s-a soldat cu 32 de morţi, avioanele de luptă turceşti au lansat vineri primele atacuri aeriene în trei ani asupra bazei montane a PKK, în nordul Irakului.

De fapt, raidurile aeriene asupra poziţiilor PKK au avut loc la câteva ore după ce Turcia a lansat primele sale atacuri împotriva Statului Islamic în Siria şi după ce Ankara a permis coaliţiei conduse de SUA să aibă acces la bazele sale aeriene.

În plus, sute de membri suspecţi ai Statului Islamic, ai PKK şi ai altor grupuri militante au fost arestaţi în ultimele câteva zile în cadrul unor raiduri efectuate pe cuprinsul Turciei.

Guvernul turc este considerat a fi unul dintre principalii susţinători ai grupurilor teroriste care luptă din 2011 împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Unele rapoarte au arătat că Ankara pregăteşte activ şi înarmează militanţii care operează în Siria şi, de asemenea, asigură trecerea în siguranţă a viitorilor terorişti în zonele lovite de criză.

Vizita lui Erdogan la Beijing are loc la câteva săptămâni după ce în Turcia s-au desfăşurat mai multe proteste împotriva încălcării drepturilor religioase ale uigurilor musulmani în China, în special în perioada Ramadanului. La jumătatea lunii trecute, guvernul chinez a cerut oficialilor, profesorilor şi elevilor din regiunea Xinjiang să nu respecte Ramadanul, luna de post pentru musulmani.

Dar, în ciuda acestor inconvenienţe, Ankara doreşte să cumpere un nou sistem de apărare antirachetă produs de China şi acest subiect se va afla cu siguranţă pe agenda discuţiilor pe care Erdogan le va avea cu omologul său Xi Jinping.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe