Este implicat un tânăr bancher de 28 de ani în furtul unui miliard de dolari din Moldova?

(Captură Foto)

Trei dintre cele mai mari bănci din Moldova - Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii - au ajuns la limita colapsului în noiembrie, suferind pierderi în valoare de 1 miliard de dolari – o sumă şocantă pentru o ţară săracă din estul Europei, cu un produs intern brut sub 8 miliarde de dolari, relatează bloomberg.com. Ilan Shor, născut în Israel, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Moldova, neagă orice implicare în preluarea şi jefuirea în secret a acestor trei bănci.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, anchetatorii firmei de gestionare a riscurilor corporative, Kroll, au indicat un grup de companii şi persoane, menţionându-i că ar avea legături cu bancherul moldovean de 28 de ani, Ilan Shor.

Potrivit raportului, pretinşii conspiratori au preluat pe ascuns controlul asupra băncilor, apoi şi-au acordat împrumuturi în valoare de 1 miliard de dolari, în formă de credite neperformante. Apoi, banii au fost scoşi din Moldova într-un mod viclean, prin intermediul conturilor bancare offshore. Înregistrările multor tranzacţii bancare au fost şterse de pe calculatoarele băncilor, iar o parte din documente au fost încărcate într-un vehicul, care a fost declarat furat şi apoi ars după câteva ore.

Shor, care era şi preşedintele uneia dintre bănci, a fost pus în arest la domiciliu, miercuri 6 mai, fiind acuzat de „abuz în serviciu în perioada gestionării băncii”, a declarat Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie din Moldova. Alte trei persoane, neidentificate încă de Harunjen, au fost, de asemenea învinuite de jaful celor trei bănci.

Într-un comunicat emis de purtătoarea de cuvânt a lui Shor, acesta declară că acuzaţiile aduse la adresa lui sunt „nefondate” şi că va „sprijini autorităţile în scoaterea la iveală a adevărului” referitor la pierderile bancare. Shor a mai adăugat că deşi a călătorit în afara ţării după începerea anchetei, el s-a întors pentru a „ nu prejudicia activitatea procurorilor”.

Shor, care s-a născut în Israel, iar familia lui a emigrat în Moldova pe când acesta era încă un copil, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară. Conform bloomberg.com, afacerile sale, unele moştenite de la tatăl său, includ companii de asigurări, posturi TV, un club de fotbal local şi un magazin duty-free la Aeroportul Chişinău. Mai deţine şi compania de securitate Klassika, citată în raportul Kroll, că ar fi deţinut vehiculul, care a fost încărcat cu documente de la bancă şi distrus într-un incendiu. În 2011 Shor s-a căsătorit cu interpreta rusă de muzică pop, Jasmin, organizând o petrecere grandioasă la Palatul Republicii, fostul sediu al Parlamentului din Chişinău.

Raportul Kroll, comandat de Banca Naţională a Moldovei, a fost publicat marţi 5 mai, de speaker-ul Parlamentului, după ce la 3 mai, mii de oameni s-au adunat în centrul Chişinăului pentru a protesta împotriva corupţiei, cerând şi aducerea înapoi a banilor furaţi. Planul de salvare a Băncii Guvernamentale a fost evaluat deja la sute de milioane de dolari.

Scandalul descris în raport vizează trei bănci, care, împreună, reprezintă aproximativ 30 % din sectorul bancar al ţării: Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii, care era condusă de Shor. Potrivit raportului Kroll, cele trei bănci „au fost expuse consecutiv unor modificări de acţiuni semnificative, care a avut drept efect transferul de proprietate către o serie de persoane aparent fără nici o legătură” cu Rusia, Ucraina şi Moldova. Noii acţionari au format „un grup comun”, avându-l pe Shor în calitate de persoană de legătură dintre ei.

Odată ajunse sub controlul noilor acţionari, băncile „par să fi fost coordonate pentru a maximiza lichidităţile disponibile, facilitând astfel creşterea numărului de beneficiari de credite din Moldova”, se menţionează în raport. Apoi, împrumuturile au trecut printr-un „număr complex de tranzacţii web”, în urma cărora o mare pate din bani au ajuns în conturi bancare din Letonia, deţinute de parteneriate cu răspundere limitată din Marea Britanie. Multe dintre acele entităţi păreau a fi companii fantomă, înfiinţate cu puţin timp înainte să se facă tranzacţiile. „În timp ce aceste entităţi par să nu aibă nici o legătură între ele”, raportul notează că „analizele preliminare arată că ele sunt în mod efectiv, un grup de părţi afiliate.”

Raportul Kroll subliniază că, pentru a afla exact unde se află miliardul de dolari lipsă, va fi necesară o „anchetă juridică completă”. „Totuşi, este clar că Ilan Shor şi persoanele asociate cu el sunt puternic implicaţi în schemă”, conchide raportul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe