Estonia şi Letonia îşi retrag temporar ambasadorii din Bielorusia

Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk
Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk (Tyt.By / AFP / Getty Images)

Estonia şi Letonia au declarat, miercuri, că îşi retrag ambasadorii din Bielorusia, ca răspuns la ceea ce Tallinn a numit o presiune „fără motiv” a Minsk-ului asupra Lituaniei şi Poloniei, ca urmare a criticilor aduse regimului Lukaşenko.

Lituania, Letonia şi Estonia au fost primele ţări ale Uniunii Europene care l-au sancţionat pe Lukaşenko şi pe alţi oficiali pentru presupuse fraude în timpul alegerilor prezidenţiale controversate din 9 august, conform cărora dictatorul bielorus a afirmat că a câştigat un al şaselea mandat.

La rândul său, Bielorusia acuză Lituania şi Polonia că s-au amestecat în afacerile sale interne, găzduind lideri exilaţi ai opoziţiei şi refuzând să recunoască victoria lui Lukaşenko în alegeri.

Bielorusia şi-a chemat vineri propriii ambasadori din Polonia şi Lituania pentru consultări şi a emis o cerere ca cele două state membre ale UE să micşoreze dimensiunea personalului de la ambasadele lor.

Lituania şi Polonia au refuzat să reducă personalul şi, ulterior, şi-au chemat ambasadorii din Bielorusia pentru consultări în speranţa reducerii tensiunilor regionale.

"În opinia Estoniei, presiunea bielorusă asupra Lituaniei şi Poloniei este neîntemeiată şi nefericită", a declarat ministrul eston de Externe, Urmas Reinsalu, într-o declaraţie.

"Ca protest împotriva măsurilor luate de Bielorusia, am decis să-l chemăm pe ambasadorul nostru din Bielorusia la Tallinn pentru consultări", a spus el.

Oponenţii lui Lukaşenko îl acuză de fraudarea alegerilor, lucru pe care preşedintele îl neagă. Fosta republică sovietică a fost zguduită de săptămâni de proteste care au generat o represiune violentă a manifestaţiilor paşnice, determinând Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni punctuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe