Estonia susţine că avionul ministrului rus de externe i-a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian

Autorităţile estoniene au declarat vineri că un avion de pasageri rusesc care îl transporta pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în vecina Finlanda a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Estoniei.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)

Incidentul din 3 mai reprezintă primul caz din acest an al unei presupuse încălcări a spaţiului aerian al Estoniei, o membră NATO, după ce naţiunea baltică a raportat câteva intruziuni aeriene similare anul trecut.

Ministerul rus de Externe a negat orice fel de intruziune, susţinând că avionul lui Lavrov a urmat o rută stabilită anterior şi nu a primit niciun fel de avertisment că a deviat de la aceasta.

Dar armata estoniană a declarat că avionul rusesc nu a prezentat un plan de zbor şi nici nu a iniţiat un contact radio.

Mass media estoniană a declarat că avionul companiei Rossiya Airlines a zburat pentru scurt timp deasupra nordul Estoniei, în apropiere de insula Vaindloo – un loc unde, în trecut, avioanele militare ruseşti au efectuat intruziuni.

Ministerul estonian de Externe a trimis o notificare asupra incidentului către Ambasada rusă din Tallinn.

Majoritatea intruziunilor în spaţiul aerian estonian au fost cauzate de avioane militare ruseşti care efectuau zboruri în coridorul aerian îngust dintre enclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică şi oraşul rusesc Sankt Petersburg.

În 2016, NATO şi Rusia au discutat despre reducerea riscului pentru incidente aeriene în spaţiul aerian aglomerat de deasupra Mării Baltice, căzând de acord asupra unor practici comune şi asupra utilizării transponderelor cu care sunt echipate avioanele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe