Sondaj Levada-Center: numărul ruşilor care l-ar vota pe Putin alunecă sub 50%

Un nou sondaj de opinie indică faptul că 48% dintre alegători îl vor vota pe actualul preşedinte rus Vladimir Putin dacă alegerile prezidenţiale din Rusia ar avea loc în viitorul foarte apropiat.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Cifra prezentată de sondajul realizat în perioada 21-24 aprilie 2017 de organizaţia independentă Levada-Center a scăzut de la 62% într-un sondaj similar în aprilie 2015 şi de la 53% în ianuarie 2016.

Este posibil ca Vladimir Putin, aflat la putere ca preşedinte sau premier începând cu 1999, să candideze la un nou mandat prezidenţial de 6 ani la alegerile din martie 2018. Putin încă nu şi-a anunţat candidatura.

Levada-Center a intervievat 1.600 de cetăţeni ruşi la nivel naţional, intrebandu-i dacă vor vota – şi pentru cine –în cazul în care alegerile ar avea loc “duminica viitoare”. Interviatorii nu au numit niciun candidat, lăsând persoanele întrebate să facă acest lucru.

Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi liderul Partidului Comunist, Ghenadie Ziuganov, au obţinut fiecare câte 3 procente, în timp ce politicianul din opoziţie Alexei Navalnîi a fost una dintre cele patru persoane care au fost numite de aproximativ 1% dintre respondenţi.

Navalnîi, un critic al lui Putin, candidează la preşedinţie, deşi nu se ştie exact dacă autorităţile îl vor include pe buletinul de vot, în special după ce o instanţă rusă a menţinut o sentinţă de cinci ani de închisoare cu suspendare împotriva acestuia. Navalnîi a fost ţinta mai multor atacuri în ultima perioadă, în cel mai recent caz fiind stropit pe faţă cu vopsea verde, afectându-i un ochi.

În cadrul alegerilor prezidenţiale din Rusia, un candidat trebuie să obţină peste 50% dintre voturi pentru a evita a doua rundă electorală.

Conform rezultatelor oficiale, Putin a obţinut 64% dintre voturi în 2012, aproximativ 72% în 2004 şi aproximativ 52% în 2000.

În sondajul realizat de Levada-Center în perioada 31 martie-3 aprilie, 64% dintre respondenţi au declarat că ar dori să îl vadă pe Putin câştigând un nou mandat în 2018, în timp ce 22% au susţinut că le-ar place să vadă o altă persoană la conducerea ţării. Aproximativ 14% nu au putut să răspundă la întrebare.