Eugen Nicolaescu: "Trebuie să facem echipă. Vă solicit tot sprijinul în acest sens"

Şedinţă la Guvern. În imagine, Eugen Nicolăescu (Epoch Times România)
Cornelia Rădăcină
24.07.2013

Marţi, într-o videoconferinţă, Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu, preşedintele CNAS Cristian Buşoi şi vicepreşedintele Ciprian Bogdan, secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană au discutat cu prefecţii tuturor judeţelor, managerii spitalelor publice, directorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate dar şi cu vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Sanitas, Marius Sepi, despre situaţia din spitale româneşti.

Eugen Nicolaescu a arătat că principala direcţie de reformă pe care conducerea Ministerului Sănătăţii şi cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o au în vedere, este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a declarat că, în ceea ce priveşte principalele proiecte, în câteva zile va exista o formă finală a legii malpraxisului, care va fi pusă din nou în dezbatere publică. În ce priveşte proiectul privind salarizarea personalului medical, reprezentanţii Ministerului au dat asigurări că se intenţionează începerea proiectului, mai întâi ca pilot pe câteva spitale, în primul trimestru din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

În cadrul întâlnirii s-a stabilit ca, sub coordonarea consiliilor locale, până la 15 august 2013, prefecţii judeţelor să evalueze planurile de măsuri întocmite de managerii spitalelor, cu consultarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică. Ministerul Sănătăţii, după 20 august, va analiza planurile trimise de prefecţi pentru a decide cele mai potrivite măsuri.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolaescu a declarant că "în discuţiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preţ pe ceea ce se numeşte dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toţi managerii trebuie să înţeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reuşesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient".

Ministrul Sănătăţii le-a solicitat managerilor de spitale să acopere necesarul de finanţare fără a tăia din salariile angajaţilor, şi să găsească resursele necesare pentru ca până la sfârşitul anului 2013 activitatea să se desfăşoare fără sincope majore.

"Aveţi foarte multe pârghii la dispoziţie, de dumneavoastră depinde cum le utilizaţi. Amintiţi-vă că, dacă daţi mai multe consultaţii în ambulatoriu şi faceţi mai multe internări de zi, s-ar putea să aveţi mai mulţi pacienţi mulţumiţi, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienţi care aşteaptă la uşile spitalelor pentru internare continuă", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu le-a spus participanţilor la discuţii:"Trebuie să facem echipă. Ministerul Sănătăţii, singur, fără sprijinul dumneavoastră, nu are cum să realizeze reforma în sistemul sanitar. Vă solicit tot sprijinul în acest sens".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor