"Excelenţa sa" Mihail Vlasov nu va beneficia de pedeapsă redusă

Mihail Vlasov
Mihail Vlasov (Captură Youtube)

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, supranumit "Împăratul" şi "Excelenţa sa", acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, şi-a recunoscut faptele şi a solicitat instanţei să fie judecat în procedură simplificată, astfel încât să-i fie redusă pedeapsa. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis însă marţi să-i respingă cererea.

Potrivit Mediafax, Vlasov şi-a recunoscut vinovăţia încă de la termenul din 16 septembrie şi a solicitat instanţei să fie judecat prin procedură simplificată, care înseamnă, între altele, şi reducerea pedepsei. De atunci, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat de mai multe ori pronunţarea în această chestiune, pentru că marţi să respingă cererea lui Vlasov şi să decidă judecarea acestuia în procedură normală. Avocatul acestuia a solicitat administrarea de noi probe, dar şi audierea unor martori.

Următorul termen din acest dosar va fi pe 28 octombrie, dată la care se va stabili ce probe vor fi administrate precum şi martorii care vor fi audiaţi.

Pe 9 aprilie DNA a anunţat că Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant primind mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki pentru a interveni la Curtea de Arbitraj cu scopul de a rezolva un dosar comercial.

Mihail Vlasov i-ar fi cerut mită 1 milion de euro lui Petroczki pentru a interveni în favoarea acestuia la Curtea de Arbitraj, prin fiica să Vanda Vlasov, care era prim-vicepreşedinte şi judecător la instanţa respectivă. În prima etapă, Mihail Vlasov ar fi luat 200.000 de euro mită de la un om de afaceri, bani care au fost găsiţi în maşina acestuia. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a fost arestat pentru 30 de zile.

Denunţătorul lui Vlasov, omul de afaceri Iosif Gheza Petroczki a declarat la DNA că Mihail Vlasov a exercitat presiuni asupra sa, spunându-i că, indiferent dacă pretenţiile reclamanţilor săi în procesul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj sunt justificate sau nu, riscă să le plătească acestora 4 milioane euro. În acest context, şeful CCIR i-a explicat lui Gheza că, dacă doreşte să câştige procesul, trebuie să fie "dispus să contribuie".

În acest context, Vlasov i-a cerut lui Petroczki să-i promită un milion de euro, din care o primă tranşă de 500.000 euro urmau să-i fie remişi imediat, urmând ca Petroczki să mai plătească o altă tranşă de 200.000 de euro până la termenul din 19 martie 2014, iar restul până la un milion, ulterior.

Petroczki Gheza Iosif, unul dintre jucătorii importanţi în industria tipografică, avea pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj, ce avea ca obiect pretenţiile formulate de către SC Infopressgroup SA.

În urma denunţului lui Petroczki Gheza Iosif, procurorii au organizat, în data de 18.03.2014 flagrantul în urma căruia a fost reţinut Vlasov. Preşedintele CCIR s-a întâlnit în ziua respectivă, în jurul orei 20:00, cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton. Preşedintele CCIR a venit însoţit de şoferul său, Onofrei Adrian Ioan. După o scurtă convorbire cu Petroczki, Vlasov şi-a trimis şoferul să-l însoţească pe omul de afaceri la maşină, unde acesta a primit o pungă de culoare roşie, în care se aflau 200.000 euro. În momentul în care Onofrei s-a întors cu punga de bani la maşina lui Vlasov, au intervenit procurorii.

Amintim că din 19 martie până în 24 aprilie, Vlasov a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Din 24 aprilie a fost arestat la domiciliu, iar din 30 august Vlasov este judecat sub control judiciar.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Vlasov. Într-o altă cauză, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României este urmărit penal pentru şantaj, în aceeaşi cauză fiind cercetată şi fiica să Vanda Vlasov.

"La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (Mihai Daraban, n.r.), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală", arătau procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne