EXCLUSIV - MADR a atestat peste 300 de produse alimentare tradiţionale în primele zece luni

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat în primele zece luni 329 de produse tradiţionale de la 80 de solicitanţi, cele mai multe fiind din carne şi produse din carne, potrivit datelor furnizate de minister, la solicitarea NewsIn.

Principalele categorii în care se încadreză produsele tradiţionale în acest an sunt cele din carne şi produse din carne (162), lapte şi produse de lapte (64), morărit şi panificaţie (58), legume-fructe (28), băuturi (8), respectiv peşte (6 produse), susţin reprezentanţii ministerului.

În 2011 s-au înregistrat 511 produse tradiţionale din carne, 334 produse din lapte, 98 din produse din sectorul morărit şi panificaţie, 56 din legume-fructe, 19 din categoria băuturi, 4 produse tradiţionale din peşte.

Potrivit MADR, un produs tradiţional este cel care trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi(sau de prelucrare care reflectă un procedeu tehnologic de producţie şi)sau de prelucrare tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Totodată, tradiţionalitatea reprezintă elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.