Executivul spaniol apără solvenţa Spaniei în faţa liderilor europeni (revista presei)

Premierul spaniol, Mariano Rajoy.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (PETER MACDIARMID/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Poziţia guvernului spaniol, aşa cum a fost ea exprimată de premierul Mariano Rajoy, cu privire la solvenţa Spaniei şi încrederea acesteia pe pieţe, apare joi pe primele pagini ale cotidienelor centrale, pe fondul anunţului potrivit căruia la Madrid vine o delegaţie de la Bruxelles, care să observe măsurile de reducere şi economisire luate în ţara iberică.

Rajoy îi confruntă pe liderii UE care anunţă criza în Spania şi le cere prudenţă premierului italian Mario Monti şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, scrie cotidianul El Pais, citând totodată din declaraţiile premierului spaniol, care susţine că 'noi nu mergem împotriva nimănui'. De asemenea, cotidianul spaniol mai arată că sprijinul Băncii Centrale Europene şi al Germaniei acordă Spaniei un moment de respiro pe pieţe. În tot acest timp, fostul premier socialist Felipe González susţine, citat fiind de aceeaşi publicaţie, că 'nu va exista o intervenţie financiară; altfel se termină cu euro, şi trebuie salvată întreaga Europă'.

Pe prima pagină a cotidianului El Mundo apare joi anunţul făcut în faţa oamenilor de afaceri catalani, de către ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos. Potrivit ziarului menţionat, acesta le-a arătat antreprenorilor catalani că există pericolul intervenţiei financiare, în cazul în care bugetul de stat nu ar trece de legislativ.

Sarkozy nu ajută, titrează cotidianul ABC, şi arată cum preşedintele francez seamănă îndoieli cu privire la solvenţa Spaniei, folosindu-se de fantoma fostei guvernări a socialistului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero pentru a strânge voturi. În acelaşi timp, mai notează cotidianul spaniol, actualul premier, Mariano Rayoy, îi aminteşte preşedintelui francez că 'noi, spaniolii, nu vorbim de nimeni'.

La Razon scrie pe prima pagină că Rajoy a decis să contraatace, guvernul pe care îl conduce începând o ofensivă la cel mai înalt nivel în Europa, pentru a împiedica hărţuirea Spaniei. Astfel, după cum consemnează publicaţia menţionată, executivul a avut discuţii cu Banca Centrală Europeană şi cu guvernul de la Madrid, în vreme ce premierul spaniol le-a cerut liderilor europeni să dea dovadă de prudenţă, pentru că Spania 'nu merge împotriva nimănui', după ce preşedintele francez a folosit din nou situaţia în care se află ţara iberică drept argument în propria campanie electorală.

Cotidianul catalan El Periodico scrie joi pe prima pagină despre asediul declarat de guvern plăţilor cu bani nedeclaraţi, şi arată cum autorităţile au decis să interzică plata cu bani lichizi a sumelor de peste 2.500 de euro. Cotidianul menţionat arată că măsura, recent anunţată de premierul spaniol, urmăreşte să compenseze efectul critic al aşa numitei amnistii fiscale, care prevede eliminarea amenzilor pentru veniturile nedeclarate, cu plata unui impozit de 10%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor