Exilat rus posibil să fi fost ucis cu o supă otrăvită

Un avertizor rus care locuia în Marea Britanie s-ar putea să fi murit după ce a consumat o supă otrăvită.
Alexander Perepilicinîi.
Alexander Perepilicinîi. (Captură Foto)

Alexander Perepilicinîi, de 44 de ani, a fost descoperit mort în apropierea locuinţei sale luxoase din Weybridge, Surrey, în sud-vestul Londrei, după ce ieşise să alerge în noiembrie 2012.

Perepilicinîi dorea să obţină azil politic în Marea Britanie în 2009 şi a furnizat autorităţilor britanice dovezi privind o schemă rusească de spălare de bani.

Avocaţii prezenţi la o audiere prealabilă au sugerat că bărbatul a murit la scurt timp după ce a consumat o supă de măcriş în care a fost introdusă o otravă pe baza de gelsemium, o plantă originară din China a cărei ingerare este fatală.

În stomacul lui Perepilicinîi au fost găsite urme ale unei substanţe ce era probabil o toxină, a declarat Bob Moxon Browne, avocat al firmei Legal & General, la care exilatul rus a încheiat o poliţă de asigurare cu o valoare semnificativă.

Potrivit unei investigaţii a poliţiei, moartea lui Perepilicinîi s-a datorat unor cauze naturale.

Cazul a atras comparaţii cu uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost agent KGB şi critic al Kremlinului, care a murit după ce a băut ceai otrăvit cu un izotop radioactiv rar la Londra în 2006.

Perepilicinîi a furnizat dovezi împotriva unor persoane asociate cu moartea avocatului Serghei Magniţki - în 2009 - în timp ce se afla în custodia autorităţilor moscovite. Magniţki a acuzat oficiali ai guvernului rus de furtul a 230 milioane de dolari.

Cazul lui Perepilicinîi a fost complicat deoarece guvernul britanic a declarat că deţine informaţii secrete privind investigaţia, dar care nu pot fi făcute publice. Totuşi, judecătorul însărcinat cu acest caz a declarat că el nu consideră că acest lucru ar fi relevant pentru moartea lui Perepilicinîi.

Ancheta deplină urmează să fie lansată în 5 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe