Kievul sistează furnizarea apei către Lugansk

După ce activiştii de dreaptă ucraineni au impus o blocadă feroviară pentru a opri importul de cărbune din estul Ucrainei, acum, guvernul ucrainean a sistat livrările de apă în regiunea Lugansk.
Case distruse de bombardamentele aviaţiei ucrainene, lângă Lugansk, 12 iulie 2014
Case distruse de bombardamentele aviaţiei ucrainene, lângă Lugansk, 12 iulie 2014 (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Conform agenţiei ruse de ştiri TASS, Kievul a sistat furnizarea de apă către autoproclamata Republică Populară Lugansk (RPL) de la centrala de epurare a apei din vestul Ucrainei, care se află în teritoriul controlat de autorităţile ucrainene, conform unui comunicat emis sâmbătă serviciul de presă al companiei Luganskvoda.

“La ora trei noaptea, fără niciun fel de notificare oficială, apa furnizată de centrala vestică, aflată pe teritoriul ucrainean a fost sistată către Pervomaisk, Stahanov, Kirovsk, Birank, Alchevsk, Perevalsk, Krasni Lutch şi Antracit”, a declarat compania, fiind citată de LuganskInformCenter.

Nu este pentru prima dată când Ucraina recurge la semenea măsuri. În 1 decembrie 2016, au fost suspendate livrările de apă de la centrala Petrov şi au fost reduse livrările de la centrala vestică, RPL fiind acuzată că nu şi-a achitat facturile pentru apa consumată. Livrările au fost reluate în 13 ianuarie după ce autoproclamata republică şi-a achitat plăţile. Totuşi, ulterior, în 6 martie, livrările de la centrala Petrov au fost sistate din nou.

De asemenea, în condiţiile menţinerii unei blocade asupra cărbunelui de către militanţii ucraineni, RPL şi RPD (autoproclamata Republică Populară Doneţk) au dat curs unor ameninţări şi au "naţionalizat" recent fabricile şi unităţile economice deţinute de guvernul ucrainean pe teritoriile "lor", deşi mişcarea este descrisă ca fiind o plasare a entităţilor sub “administraţie temporară”.

Această măsură de „naţionalizare“, anunţată de Aleksandr Zaharcenko, liderul RPD, şi Igor Plotniţki, liderul RPL, a fost anunţată ca răspuns la blocada pe căile ferate impusă de activişti de dreapta ucraineni, conform agenţiei de presă Unian.

Dacă intenţia celor din spatele blocadei asupra cărbunelui a fost aceea de a lovi în economia celor două republici, atunci aceştia nu au făcut altceva decât să determine republicile să îşi reorienteze economiile şi mai mult înspre Rusia, afectând în acelaşi timp şi mai mult economia Ucrainei, dependentă de cărbunele din Estul republicii, pentru industria sa de oţel.