Experţi americani: în Rusia a explodat un motor de rachetă cu propulsie nucleară. Avertismente privind nocivitatea tehnologiei

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Experţii în tehnica nucleară din SUA au declarat, vineri, că ar bănui că explozia accidentală petrecută săptămâna aceasta în nordul Rusiei, urmată de o eliberare masivă de radiaţii, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă oficiale, a declarat că două persoane au murit şi şase au fost rănite, joi, în urma unei explozii a ceea ce s-a afirmat că ar fi fost un motor rachetă cu propulsie lichidă.

Conform comunicatului nu ar fi fost eliberate substanţe periculoase.

Agenţia nucleară de stat Rosatom a declarat sâmbătă devreme că cinci dintre cei răniţi în explozie au murit.

O purtătoare de cuvânt a oraşului Severodvinsk, care numără 185.000 de locuitori şi se află în apropierea poligonului de testare din regiunea Arhanghelsk, a declarat pe site-ul municipal că un vârf de radiaţie ar fi fost înregistrat joi la prânz. Vineri, declaraţia nu se mai regăsea pe site-ul municipiului.

Ambasada Rusiei refuză să comenteze incidentul.

Doi experţi americani citaţi de Reuters au afirmat în interviuri separate că o explozie a unui motor cu propulsie lichidă nu eliberează radiaţii.

Aceştia au spus că suspectează că explozia şi eliberarea de radiaţii a fost produsă de o problemă apărută în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la un poligon de test din apropierea satului Nionoksa.

"Motoarele de rachete cu combustibil lichid care explodează nu emană radiaţii şi ştim că ruşii lucrează la un gen de propulsie nucleară pentru rachete de croazieră", a declarat Ankit Panda, un fellow senior al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă din SUA.

Rachetele implicate se numesc 9M730 Buresvestnik după nomenclatura rusă, SSC-X-9 Skyfall după cea NATO.

Un înalt funcţionar al administraţiei Trump, vorbind în condiţii de anonimat, a declarat că nu va confirma sau va nega faptul că s-a produs o problemă tehnică implicând o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Dar a exprimat un scepticism profund în ceea ce priveşte explicaţia Moscovei.

"Acest lucru ne aminteşte de o serie de incidente care datează de la Cernobîl, care pun sub semnul întrebării dacă într-adevăr Kremlinul acordă prioritate bunăstării poporului rus şi nu menţinerii propriei puteri".

Rusia sovietică a menţinut o tăcere cvasi-totală asupra accidentului de la Cernobîl înregistrat în 1986, care a aruncat în atmosferă particule radioactive pentru nouă zile, contaminând o regiune vastă, care se întinde din Bielorusia până în România.

Într-un discurs din martie 2018 Putin s-a lăudat cu privire la programul de construcţie a unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.

Racheta, a spus el, a fost testată cu succes la sfârşitul lui 2017, a avut „o rază de acţiune nelimitată” şi ar fi „nedetectabilă de toate sistemele de apărare anti-aeriene existente şi viitoare”.

Conform Reuters, Jeffrey Lewis, directorul Programului de neproliferare pentru Asia de Est al Institutului Internaţional de Studii Internaţionale din Middlebury, a declarat că este de părere că a avut lo un incident tehnic în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, după analizarea unor informaţii obţinute de sateliţii americani.

Echipa lui Lewis a observat o navă transportor de combustibil nuclear plasată în zona de excludere de lângă poligonul unde a avut loc testarea cu o lună înainte de experiment. Nava s-ar fi aflat acolo pentru a pescui motorul după testare şi pentru a asigura că nu se află alte nave în perimetru.

Potrivit lui Lewis, SUA au căutat să dezvolte un motor cu energie nucleară pentru rachete în anii '50, însă proiectul a fost oprit deoarece producea radiaţii. „Reprezintă un pericol pentru sănătatea oricui se află sub el”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe