Vârf de radiaţii înregistrat la o uzină din nordul Rusiei

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Într-un oraş din nordul Rusiei a fost înregistrat un vârf al nivelului de radiaţii după ce joi, un motor de rachetă a explodat într-o uzină militară, a declarat agenţia de ştiri TASS citând o purtătoare de cuvânt a autorităţilor oraşului din Severodvinsk.

Explozia unei motor de rachetă cu propulsie lichidă a ucis joi două persoane în oraşul nordic Arhanghelsk, însă nu a eliberat substanţe periculoase în atmosferă, conform declaraţiei agenţiei RIA citată de Ministerul Apărării.

Ministerul a afirmat că radiaţiile au fost la un nivel normal.

„O creştere pe termen scurt a radiaţiilor a fost înregistrată la ora 12 la Severodvinsk”, a declarat Ksenia Iudina, purtătoare de cuvânt a autorităţilor locale.

Oficialii oraşului au spus că nivelurile de radiaţii s-au „normalizat” complet.

Explozia motorului de rachetă s-a produs într-o zonă de testare a armelor din apropierea satului Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a declarat agenţia Interfax care a menţionat surse de securitate anonime.

Presa rusă a declarat că o zonă din apropiere de Nionoksa este folosită pentru teste de armament, inclusiv rachete balistice şi de croazieră, care sunt utilizate de marina rusă.

„Nu s-au emis substanţe nocive în atmosferă, radiaţiile de fond sunt normale”, a declarat ministrul Apărării.