Experţi din RM: Micşorarea vârstei de pensionare va avea un impact dezastruos asupra sistemului de pensii

Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova
Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova (facebook.com)
Tatiana Chiriac
18.12.2020

Demografi şi experţi economici de la Chişinău atenţionează că proiectul de lege votat recent care prevede micşorarea vârstei de pensionare va arunca în aer sistemul de pensii.

Într-un articol publicat pe site-ul Radio Chişinău, demograful Valeriu Sainsus susţine că în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu o îmbătrânire tot mai accentuată a populaţiei, micşorarea vârstei de pensionare va avea un impact dezastruos asupra sistemului de pensii, mai ales că şi speranţa de viaţă în ţară este în creştere.

„Noi riscăm să ducem cetăţenii şi pensionarii într-un haos. Trebuie să spunem că ultima lege cu privire la sistemul de pensii, care a fost aprobată în 2016, este o lege imperfectă, dar ea a oferit posibilitatea minimă de a spori veniturile celor a căror viaţă se desfăşoară numai din pensii”, a afirmat Sainsus.

La rândul său, expertul economic, Veaceslav Ioniţă, a ţinut să sublinieze că legea adoptată de majoritatea PSRM-Şor va creşte brusc povara pe bugetul de stat. Mai mult, documentul nu ar avea un aviz pozitiv din partea Guvernului. Prin urmare, din motive procesuale Curtea Constituţională l-ar putea declara neconstituţional.

Proiectul de lege, aprobat de majoritatea parlamentară, prevede că vârsta de pensionare va fi micşorată începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, bărbaţii ar urma să se pensioneze la vârstă de 62 de ani, iar femeile la 57 de ani. Reforma sistemului public de pensii din 2016, prevedea majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor