Explozia de meduze ameninţă centralele nucleare

Explozie de meduze.
Explozie de meduze. (youtube.)

Singure nu par să însemne prea mult, dar când numărul de meduze explodează în anumite părţi ale lumii, provoacă pagube de sute de milioane de dolari.

Într-unul din incidentele relatate, acestea au blocat o barcă de pescuit, iar în alte cazuri, aproape au cauzat o explozie a centralelor nucleare.

În octombrie, operatorii centralei nucleare Oskarshamm din sud-estul Suediei au trebuit să închidă reactorul numărul trei, după ce mai multe tone de meduze au blocat conductele care aduceau apă rece spre turbinele centralei.

După câteva zile, conductele au fost curăţate de meduze iar inginerii se pregăteau să pornească reactorul, care, la 1.400 de megawaţi, este cel mai mare reactor de apă fierbinte din lume.

Meduzele nu sunt o problemă recentă pentru centralele electrice nucleare. În 2012, uzina nucleară din Canionul Diablo, California, a trebuit să închidă reactorul doi după ce bancurile de salpi – un organism gelatinos, asemănător unei meduze – a blocat ţevile de apă.

În 2005, prima unitate de la ante-menţionata centrală Orkarshamm a fost închisă temporar din cauza unui influx brusc de meduze.

Fenomenul în creştere este studiat de către studentul cu doctorat Lucas Brotz în cadrul proiectului Sea Around al Universităţii British Columbia.

”În unele locuri, blochează plasele de pescuit şi avariază echipamentul de pescuit. În alte locuri, meduzele blochează intrarea conductelor de răcire a centralelor de energie”, a afirmat Rick Cluff într-o ştire CBC.

”De vreme ce vedem tot mai multe [meduze] şi le vedem cum proliferează în unele zone unde nu proliferau de obicei, cred că este un semnal că oceanele noastre ar putea fi stresate sau chiar nesănătoase”, a adăugat Brotz.

”Trebuie cu siguranţă să ne obişnuim să avem mai multe meduze prin jur”, a spus acesta. ”În multe locuri, am văzut într-adevăr cum înainte peştii dominau ecosistemele, acum sunt meduzele”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură