Explozie puternică zguduie oraşul Sevastopol ocupat de ruşi

Explozie deasupra Sevastopolului
Explozie deasupra Sevastopolului
Ana Ion
08.12.2022

Kremlinul afirmă că peninsula Crimeea, anexată de Rusia, rămâne vulnerabilă la atacurile ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că Marina rusă a doborât o dronă în apropierea bazei navale a Flotei din Marea Neagră de la Sevastopol. Totodată, Moscova a promis că va continua atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, aceasta după ce milioane de ucraineni au fost lăsaţi fără electricitate şi apă la începutul iernii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina la sfârşitul lunii februarie iar de atunci şi până acum ruşii au decimat o mare parte din infrastructura ucraineană.

Rusia a lansat asupra Ucrainei o serie de atacuri cu rachete în ultimele săptămâni, vizând în principal instalaţii energetice.

Vorbind la o ceremonie de acordare de medalii militare pe 8 decembrie, Putin a recunoscut strategia, dar a dat vina pe Ucraina pentru devastare, susţinând că loviturile au fost un răspuns la un atac asupra unui pod construit de Moscova spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

De asemenea, el a acuzat Kievul că a aruncat în aer liniile electrice de la centrala nucleară Kursk şi că nu a furnizat apă în Doneţk, în estul Ucrainei.

O explozie puternică în Crimeea care a răsunat deasupra părţii centrale a oraşului Sevastopol la începutul zilei de 8 decembrie a fost rezultatul "doborârii unei drone" de către o navă a Marinei ruse, a declarat Mihail Razvojaiev, guvernatorul regiunii administrative Sevastopol.

El nu a precizat cui aparţinea drona, scrie Europa Liberă.

Începând cu luna august, oraşul Sevastopol a fost vizat de mai multe ori de explozii despre care autorităţile ruse spun că au fost provocate de atacuri cu drone ucrainene.

"Există cu siguranţă riscuri, deoarece partea ucraineană îşi continuă politica de organizare a atacurilor teroriste. Dar, pe de altă parte, informaţiile pe care le primim indică faptul că se iau contramăsuri eficiente", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În est, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat, la 8 decembrie, că forţele ruse au continuat atacurile cu rachete şi bombardamentele neîncetat asupra poziţiilor ucrainene din Doneţk, cu accent pe oraşele Bahmut şi Avdiivka, şi Luhansk, unde ofensiva Moscovei s-a concentrat în jurul oraşelor Stelmahivka şi Plosceanka.

Preşedintele Zelenski a declarat că atacul a fost "foarte brutal" şi "absolut calculat", lovind un elevator de cereale, o benzinărie, o staţie de autobuz, o clădire rezidenţială şi o piaţă, ucigând "oameni paşnici, oameni obişnuiţi".

Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a declarat că trupele ruse au bombardat Kurahovo cu lansatoare de rachete multiple. Oraşul a fost unul dintre punctele fierbinţi ale luptelor din regiunea Donbas.

Timoşenko a postat pe Telegram imagini video cu clădiri cuprinse de flăcări.

Şeful Ukrenergo a declarat pe 7 decembrie că forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete şi proiectile asupra reţelei electrice din Ucraina de la începutul războiului.

Primarul Capitalei Kiev, Vitali Kliciko, a avertizat cu privire la un scenariu de "apocalipsă" pentru oraş în această iarnă, dacă vor continua atacurile aeriene ruseşti asupra infrastructurii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor