Fascicule de neutroni vazute de 13 ori la centrala nucleara japoneza

Echipele de verificare a nivelului radiatiilor isi masoara propriile niveluri intr-un centru de scanare din Koriyama, prefectura Fukushima.
Echipele de verificare a nivelului radiatiilor isi masoara propriile niveluri intr-un centru de scanare din Koriyama, prefectura Fukushima. (Go Takayama / Getty Images)

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), operatorul centralei nucleare cu probleme Fukushima Daiichi, a declarat miercuri ca a observat un fascicul de neutroni de 13 ori la centrala, a raporat Kyodo News.

Compania a detectat fasciculul de neutroni, un tip de unda radioactiva, la aproape 1,5 km la sud-vest de reactoarele 1 si 2 distruse de cutremur, intre 13 - 15 martie. Fasciculul a fost de aproximativ 0.01 - 0.02 microsieverti pe ora, care nu reprezinta un nivel periculos de radiatie.

Fasciculul de neutroni poate fi dovada faptului ca exista scurgeri de uraniu si plutoniu (elemente folosite in reactoare pentru fisiune nucleara).

Pentru a izola criza nucleara in crestere, TEPCO a incercat sa reinstaureze electricitatea, distrusa de cutremurul din 11 martie, catre cele sase reactoare ale centralei in ultimele zile.

Odata ce electricitatea este restaurata, echipamentele cheie pot fi repornite, incluzand functiile de racire si ventilare pentru a filtra materialele radioactive din aer, plus indicatoarele din camera de control.

Cu toate ca s-au facut progrese in acest sens, au existat obstacole continue. Lucrul a fost intrerupt miercuri dupa amiaza, cand muncitorii au trebuit sa paraseasca locul, dupa ce un fum negru a inceput sa iasa din cladirea reactorului 3, conform Kyodo News.

Luni, lucrul a fost de asemenea intrerupt cand un fum neindentificat a iesit din reactoarele 2 si 3.

De cand cutremurul de magnitudine 9.0 a distrus centrala, aceasta a fost centrul crizei nucleare. Guvernul a evacuat deja rezidentii pe o raza de 19 km si i-a indemnat pe cei care locuiesc pe o raza de 19 pana la 30 km, sa stea in casa.

Nivelele de radiatie cresc in Tokyo

Secretarul sef al cabinetului, Yukio Edano, care a fost purtatorul de cuvant al guvernului in timpul dezastrului, a declarat miercuri dupa amiaza la o conferinta de presa, ca nivelele de radiatii din afara razei de 30 de km au depasit limita legala de 100 microsieverti pe ora, conform unor date de la Comisia de Siguranta Nucleara.

Insa Edano a afirmat ca rezidentii care traiesc in acele zone nu au nevoie sa evacueze zona sau sa stea in case.

Dupa ce iodul radioactiv a fost detectat in apa dintr-o statie de purificare din Tokyo, care depasea limitele permise pentru bebelusi, guvernul metropolitan din Tokyo a sfatuit rezidentii sa nu dea apa de la robinet bebelusilor sub 1 an.

Edano a reasigurat rezidentii ca apa este inca buna de baut pentru adulti si buna de folosit.

"Nivelul nu este periculos decat daca bei apa timp indelungat", a declarat la o conferinta de presa Ei Yoshida, manager la Biroul Apelor din Tokyo, conform Japan Times. "Daca nu este alta optiune, puteti da bebelusilor sa bea apa din cand in cand."

Intr-o declaratie pe Facebook, biroul primului ministru Naoto Kan a declarat ca daca oamenii, altii decat bebelusii, beau apa care depaseste limitele legale temporar, este "foarte improbabil" sa fie afectata sanatatea umana.

In ultimul weekend, nivele de radiatie mai mari decat normale au fost descoperite in spanac si laptele de la fermele de langa centrala nucleara, iodul radioactiv a fost descoperit in Tokyo, iar iod si cesiu radioactiv au fost descoperite in apa de robinet din Prefectura Ibaraki.

Impactul economic

Pana miercuri, la 12 zile dupa cutremur, guvernul a estimat ca pierderea economica din cele sapte prefecturi afectate ar putea sa se ridice la 25 de trilioane yeni (309 miliarde dolari).

"Am calculat numarul bazat pe datele disponibile pana acum si trebuie sa avem o anumita marja in estimarile noastre", a declarat reporterilor Ministrul Economiei si Politicii Fiscale Kaoru Yosano, conform Kyodo News.

Guvernul a declarat ca acesta ar putea fi cel mai crunt dezastru natural al insulei de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, in termeni de costuri.

Yosano a afirmat ca, desi oamenii sunt ingrijorati ca economia Japoniei va cadea, presiunea negativa asupra economiei ar putea fi contracarata de efortul de reconstructie, care aduce de obicei o crestere a cererii domestice.

"Cel mai ingrijorator lucru sunt zvonurile negative si efectul psihologic [asupra consumatorilor] ca rezultat al temerilor de radiatie", a declarat Yosano.

Pana miercuri la ora 11 pm, listele cu morti si disparuti totalizau aproape 26.000 de persoane. Agentia Nationala de Politie a confirmat 9523 de morti si 16094 disparuti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe