Federal Reserve hăckuită, 100 de milioane furate dintr-un cont al Băncii Bangladesh

Un cont propriu de la US Federal Reserve Bank din New York a fost spart, iar din el s-a furat suma de 100 de milioane USD, potrivit Băncii Bangladesh-ului.
Federal Reserve Bank, New York
Federal Reserve Bank, New York (Spencer Platt / Getty Images)

Banca Centrală din Bangladesh a declarat luni că un cont propriu de la US Federal Reserve Bank din New York a fost spart, iar din el s-ar fi furat suma de 100 de milioane USD.

Incidentul s-a petrecut pe 5 februarie, însă până în prezent oficialii finanţelor ţării asiatice nu au făcut public furtul.

Banca Bangladesh a declarat că a reuşit să urmărească o parte a banilor către Filipine şi că în prezent cooperează cu agenţiile de monitorizare a spălărilor de bani din ţara respectivă.

Cu toate acestea, Federal Reserve din New York a negat că un asemenea incident ar fi avut loc şi că sistemele sale ar putea fi sparte.

“Până în prezent nu există nicio dovadă că vreo încercare de a sparge sistemele Federal Reserve în conexiune cu plăţile în chestiune ar fi existat şi nu există vreo dovadă că sistemele ar fi fost compromise”, a declarat Andrea Priest, purtătorul de cuvânt al New York Fed.

Banca Bangladesh-ului a dat un comunicat oficial luni, prin care declara că agenţia sa de Informaţii Financiare beneficiază de sprijinul Consiliului Împotriva Spălării Banilor (CISB) din Filipine, pentru a recupera o parte din bani.

Banca Centrală nu a dezvăluit ce procentaj din bani speră să recupereze.

La întrebările reporterilor, purtătorul de cuvânt familiar cu acest incident, AFM Asaduzzaman, a declarat:

“Tot ce s-a publicat în presă până în prezent este versiunea Băncii Bangladesh. Nu se pot da mai multe informaţii fără o anchetă aprofundată”.

Conform anchetelor mass media, CSIB investighează într-adevăr un caz de spălare de bani, implicând o sumă de 100 de milioane care s-ar fi furat de către hackeri dintr-un cont al Băncii Bangladesh-ului.

Conform unor informaţii neverificate, hackerii chinezi ar fi sustras aceste sume de la Federal Reserve din New York. Din această sumă, o parte de 75 de milioane a fost transferată către o bancă din Filipine iar restul către o bancă din Sri Lanka.

Conform unei declaraţii a Băncii Bangladesh, cazul a implicat o echipă de securitate informaţională a Băncii Mondiale, care ajută Banca Bangladesh-ului să urmărească transferurile.