Federaţia Sanitas: Grevă de avertisment în unităţile sanitare

Spitalul Filantropia, sală de operaţii
Spitalul Filantropia, sală de operaţii (Epoch Times România)

Membrii Federaţiei Sanitas au declanşat grevă de avertisment luni, între orele 8,00 şi 10,00, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra revendicărilor în domeniul sanitar.

Medicii au declanşat luni în grevă de avertisment. Medicii, asistentele, infirmierele, personalul medical şi-au încetat activitatea, urgenţele fiind însă asigurate în spitale cu un minim de persoane.

Greva a fost decisă în data de 14 noiembrie de sindicaliştii din sănătate, nemulţumiţi de salariile mici şi marginalizarea profesiei lor. Federaţia SANITAS a anunţat declanşarea unei greve de avertisment pe 25 noiembrie urmată de grevă generală la 28 noiembrie, dacă revendicările lor nu se vor soluţiona. La grevă vor participa peste 110.000 de salariaţi din sistemul sanitar, conform liderilor sindicali.

"Vom asigura urgenţele ca de obicei şi celelalte servicii care nu pun în pericol viaţa pacienţilor. Probabil între orele menţionate policlinicile vor fi închise, o să recomandăm oamenilor să aibă răbdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au făcut notificare în toate spitalele. Acum se lucrează în echipe mixte între conducerea spitalelor şi colegii mei în aşa fel încât să nu periclităm sub nicio formă viaţa pacienţilor", a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv de muncă.

El a spus că majoritatea colegilor de sindicat sunt pregătiţi pentru această grevă. "Noi reprezentăm 110.000 de membri ai sindicatului, nu am o estimare a numărului de medici care vor participa, dar ştiu că sunt semnale pozitive că aceştia vor intra alături de noi", a spus Sepi.

De asemenea, Marius Sepi a adăugat că Federaţia Sanitas este deschisă la orice negociere. "Din punctul nostru de vedere nu există nicio piedică. Suntem raţionali, nu am cerut nimic în plus decât doar ceea ce este în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, aşa că la orice oră telefoanele noastre sunt deschise", a subliniat Marius Sepi.

Cât priveşte discuţiile de sâmbătă cu conducerea Ministerului Sănătăţii, el a spus că s-a discutat numai despre procedurile privind contractul colectiv de muncă. "Astăzi am discutat de contractul colectiv de muncă, ca o minimă protecţie pentru salariaţii din sectorul sanitar, iar în perioada imediat următoare vor fi discuţii legate de celelalte componente ale revendicărilor: creşterea de venituri, statutul spitalelor, aprobarea memorandumului pentru deblocarea posturilor, deci sunt şi alte aspecte care nu au legătură cu tema zilei de astăzi", a mai spus reprezentantul Sanitas.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, reprezentanţii federaţiei solicitând, totodată, demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolaescu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură