Fenomenul unic din Insula Jindo [video]

Coreea de Sud: Insula Jindo - turistii incep traversarea marii spre Insula Modo, in timpul festivalului "Jindo Sea-Parting" .
Coreea de Sud: Insula Jindo - turistii incep traversarea marii spre Insula Modo, in timpul festivalului "Jindo Sea-Parting" . (screenshot Youtube)

Există un loc în această lume, unde pentru scurt timp apa mării se desparte şi lasă loc pământului. Acest fenomen se manifestă pe coasta Insulei Jindo, a treia insulă ca dimensiune din Coreea de Sud, care este separată de continent prin Strâmtoarea Myeongnyang.

Pe Insula Jindo, în fiecare an, într-o zi variabilă, primăvara sau vara, apa mării se retrage, lăsând vizibilă o fâşie îngustă de pământ, de aproximativ 2,9 km lungime şi circa 40 de metri lăţime. Pe această fâşie de pământ, oamenii pot circula timp de aproximativ o oră, iar turiştii aflaţi pe insula principală Jindo pot ajunge pe jos la mica insulă Modo.

Desigur, “miracolul” are şi o explicaţie ştiinţifică: acţiunea mareelor. Mai precis, în zonă mareele sunt extrem de scăzute, existând un fenomen numit “maree în formă armonică”.

Potrivit lui Kevan Moffett, profesor asistent în geologie la Universitatea Texas din Austin, pe fâşia de pământ se poate circula datorită faptului că în acest loc sedimentele s-au depus preferenţial în zonă, apa fiind relativ mai calmă pe porţiunea dintre cele două insule.

Fenomenul atrage anual sute de mii de turişti, cu atât mai mult cu cât în această perioadă are loc un festival local.

În timpul orei în care fâşia de pământ devine practicabilă, turiştii merg pe jos pana la insula Modo şi înapoi, iar localnicii sapă în nisipul ud pentru a culege scoici şi alge marine. Fenomenul are loc de 2 până la 3 ori pe an, în perioada martie – iunie. Totuşi, festivalul "Jindo Sea-Parting" este organizat o singură dată şi durează 4 zile.

Acest fenomen în urma căruia apele mării se despart lăsând vizibil pământul din adâncuri, a fost adus în atenţia lumii în anul 1975, când ambasadorul francez de la acea vreme în Coreea de Sud, Pierre Landy, l-a numit “versiunea coreeană a miracolului lui Moise”.

În intervalul scurt de timp, turiştii trebuie să se grăbească să se întoarcă pe uscat până la flux. Cei care nu au reuşit să se întoarcă la ţărm în timp util, sunt aduşi la mal cu bărci de către numeroşi poliţişti.

Locul are şi o legendă foarte veche, potrivit căreia, în vremuri îndepărtate pe insulă erau foarte mulţi tigri. La un moment dat, animalele începuseră să atace satele, oamenii fiind nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze pe insula Modo.

La “exod”, din greşeală, o bătrână pe nume Bbyong a rămas în urmă.

Fiind singură, ea s-a rugat zeului oceanului, Yonwang (un dragon marin), să o salveze. În final, zeul i-a spus în vis că în ziua următoare, un curcubeu va apărea pe mare pentru ca ea să poată ajunge la insula unde se aflau ceilalţi membrii ai familiei.

A doua zi când femeia a mers la mare, apele s-au despărţit în mod miraculos şi a apărut un drum sub forma unui curcubeu. Bătrâna a pornit spre insula Modo, dar deoarece era în vârstă şi se temea că nu va reuşi să îşi termine călătoria cu bine, membrii familiei ei i-au venit în întâmpinare pentru a o ajuta să ajungă cu bine pe uscat, iar familia s-a reîntregit.

De atunci a devenit o tradiţie populară printre localnici, ca atunci când apele se retrag, ei să parcurgă acest drum între insula Jindo şi Insula Modo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură