Fermieri în greva foamei la Guvern: "O să ne mai agităm un an, doi şi după aceea n-o să mai aveţi agricultori"

Nemulţumiţi că APIA nu le-a plătit subvenţiile promise de Guvern, un grup de agricultori au intrat joi în greva foamei în faţa clădirii executivului.
Agricultori în greva foamei la Guvern, 18 august 2016
Agricultori în greva foamei la Guvern, 18 august 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Mai mulţi fermieri au intrat joi în greva foamei în faţa Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au încasat subvenţiile de la stat. Oamenii acuză că deşi ministrul Agriculturii a promis plata până la data de 15 august a subvenţiilor pentru animale, în valoare de aproximativ 360 de milioane de euro din fonduri europene, promisiunea nu a fost onorată.

"Am o fermă zootehnică de vaci de lapte, rasa Holstein şi o fermă vegetală de 174 de hectare de teren arabil. Am venit să protestez întrucât nu am primit niciun ban pe anul trecut din subvenţia care ni se cuvenea, deci nici pe vegetal nici pe animale", a declarat pentru Epoch Times dl Colac Constantin, venit tocmai din Româneşti, judeţul Iaşi, pentru a protesta în faţa Guvernului.

"Am fost la APIA de la Iaşi şi mi s-a spus că o să tot dea şi am ascultat pe la televizor promisiunile făcute de ministrul Agriculturii, de domnul Cioloş şi aşa mai departe. Că o să ne achităm până pe nu ştiu cât mai, că o să ne achităm până în iunie, că o să ne achităm până la sfârşitul lui iunie şi tot aşa. Au fost cel puţin cinci termene depăşite toate. Deci eu nu am încasat niciun ban atât pe vegetal cât şi pe zootehnie. Părerea mea este că nu sunt bani şi tot ne duce cu zăhărelul. Probabil ca mai sunt şi alte criterii... Alţii au luat tot şi alţi nimic. Dă, domnule, şi la acela care nu a luat niciun ban. Măcar cât de cât, ca să putem supravieţui. (...)

În altă ordine de idei, la noi anul trecut a fost o secetă severă şi a culminat cu o grindină care a distrus recolta de pe ferma vegetală în proporţie de 90-92%. Deci eu anul trecut nu am vândut nimic de pe ferma vegetală. Tot ce am strâns, am strâns pentru a plăti arenda pentru pământ. Anul acesta aceeaşi treabă. Aceleaşi zone bătute de grindină... nu a fost aşa severă ca anul trecut, dar iar ne-a făcut găuri în buget cum s-ar spune. (...) Staţi bine acolo că noi poate o să ne mai agităm un an doi şi după aceea n-o să mai aveţi agricultori şi n-o să mai fiţi nici dvs la conducere", a adăugat fermierul.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, fermierul Costel Caraş, intrat şi el în greva foamei la Guvern, protestul a fost început la 1 august însă după trei zile a fost întrerupt, în urma promisiunii făcute fermierilor că până pe 15 august vor primi 95% din bani.

Reamintim că potrivit agrointel.ro, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat, joi, că la data de 16 august, din totalul de 944.075 de cereri unice de plată aferente Campaniei 2015, au fost emise ordine de plată pentru 96,5% din cereri, reprezentând un număr de 911.228 (pentru cel puţin o schemă de plată).

În ceea ce priveşte diferenţa rămasă, respectiv 32.847 de cereri aflate pe cursul de autorizare, doar pentru 1,6%, respectiv 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăţi pe niciuna din schemele de plată. Suma totală autorizată la plată este de 1.868,76 de milioane euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.854,56 milioane euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional), cu următoarele sume: - 1.381.994.982,13 euro din FEGA; - 208.333.225,09 euro din FEADR; - 264.244.816,52 euro de la Bugetul Naţional, a precizat APIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne