Ficat de porc cu ceapă şi garnitură de dovlecei

Ficat de porc cu ceapă şi garnitură de dovlecei
Ficat de porc cu ceapă şi garnitură de dovlecei (Maria Baciu / Epoch Times)

Ficatul este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiilor, în special datorită conţinutului ridicat de fier uşor asimilabil de organism (100 g ficat conţine între 4 şi 12 mg fier). Ficatul de porc mai conţine vitamina A şi C, niacina, acid folic, fier, fosfor şi zinc. Din păcate are un conţinut ridicat de colesterol, şi de aceea trebuie consumat cu cumpătare.

Deşi tradiţional ficatul cu ceapă se asortează cu cartofi natur şi pătrunjel, merită încercat în combinaţie cu salata de dovlecei cu brânză.

Ingrediente

  • 500 g ficat
  • 300 g ceapă
  • 50 ml ulei
  • sare, piper după gust
  • 50 ml apă sau supă de oase

Modul de preparare:

Ficatul se spală cu apă rece, după care se taie în felii subţiri pe lungime.

Ceapă se curăţă, se spală, apoi se taie în rondele.

Într-o tigaie se pun la încins 50 ml de ulei, după care se adaugă ceapa, care se căleşte 1-2 minute, până când începe să sticlească. Se adaugă apoi ficatul feliat subţire, se lasă cam un minut pe o parte până când îşi schimbă culoarea, apoi se întoarce pe cealaltă parte pentru încă un minut.

Se adaugă 50 ml de apă, după care se acoperă cu un capac şi se lasă în continuare la foc mic până când ficatul e pătruns (cam 4-5 minute).

Când ficatul e gata, se ia de pe foc şi se adaugă sare şi piper după gust.

Se serveşte asortat cu salată de dovlecei cu brânză. Reţeta de salată de dovlecei o găsiţi în rubrica de "Articole pe aceeaşi temă".