Fiecare a cincea femeie din R. Moldova a fost hărţuită sexual la locul de muncă sau de studii

Circa 60% dintre persoanele din RM consideră că victimele hărţuirii sunt chiar ele de vină pentru situaţiile create, prin comportamentul pe care îl manifestă sau prin ţinută.
femeie
femeie (femeie)

Fiecare a cincea femeie din Republica Moldova a fost hărţuită sexual la locul de muncă sau de studii, fiind ameninţate sau li s-a cerut să întreţină relaţii sexuale de către profesori. Potrivit unui studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, prezentat marţi la o conferinţă de presă la Chişinău, numărul mare al persoanelor supuse hărţuirii sexuale ar fi cauzat nu doar de percepţia fenomenului în societate, dar şi de absenţa unei legislaţii adecvate.

Reprezentanta Centrului, Natalia Covrig, a menţionat că persoanele care se manifestă de regulă abuziv faţă de femei, la locul de muncă sau la locul de studii, sunt şefii, colegii de serviciu sau profesorii. Circa 60% dintre moldoveni, conform datelor statistice, consideră că persoanele hărţuite sunt chiar ele de vină pentru situaţiile de hărţuire, prin comportamentul pe care îl manifestă sau prin ţinută.

Avocatul Vadim Vieru a declarat că este extrem de dificilă probarea hăţuirii sexuale, cadrul normativ existent fiind destul de dispersat. Cu toate că fenomenul ia amploare, cazurile sunt foarte rar raportate şi există puţine condamnări pe astfel de infracţiuni.

Totodată, avocatul a atras atenţia şi asupra faptului că noul Cod al Educaţiei nu prevede expres ca toate instituţiile de învăţământ să adopte regulamente interne de combatere a hărţuirii sexuale, lucru care ar trebui să fie obligatoriu.

Arina Ţurcanu, avocată la Centrul de Drept al Femeilor a punctat că neclaritatea normei penale de incriminare a actelor de hărţuire sexuală, dar şi insuficienţa unor proceduri operaţionale fac ca numărul sentinţelor de condamnare pentru hărţuire sexuală să fie foarte puţine. De multe ori victimele, pe parcursul urmăririi penale, doresc să renunţe la caz pentru că sunt supuse multiplelor acţiuni procedurale, cum ar fi confruntările. O altă dificultate ar fi stereotipurile şi prejudecăţile de gen, care deseori le împiedică pe victime să se adreseze sau să scrie o plângere penală.

Pentru a lupta cu fenomenul hărţuirii sexuale în Moldova, experţii au recomandat adoptarea unui document de politici axat pe prevenirea fenomenului hărţuirii sexuale dar şi adoptarea unui mecanism eficient pentru a încuraja victimele şi a le oferi siguranţă, atât pe parcursul procesului de investigare, cât şi după terminarea acestuia. Experţii mai recomandă clasificarea clară a formelor de hărţuire sexuală în actele normative şi desemnarea persoanelor responsabile pentru investigarea cazurilor specifice pentru fiecare infracţiune.