Filajul de la Paris. Traian Băsescu a fost la un pas să-l demită pe generalul Coldea

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a dezvăluit marţi seară, în cadrul unui interviu pentru B1 Tv, că serviciile secrete nu au fost implicate în celebrul filaj de la Paris aşa cum credea iniţial.

La scurt timp după apariţia în presă a controversatelor fotografii în care Elena Udrea era înfăţişată la shopping cu fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Traian Băsescu declara că supravegherea la Paris i-au zdruncinat încrederea în serviciile secrete motiv pentru care a cerut un raport detaliat care să arate cine este responsabil de acest filaj.

"După Paris, am avut decretul scris pentru demiterea lui Coldea, dar nu am făcut-o pentru că în două săptămâni am primit alt raport, care mi-a dezvăluit altă realitate decât ceea ce intuiam: că nu puteau fi paparazzi. Primind raportul, am renunţat. Nu erau serviciile româneşti implicate, ar fi însemnat că s-au amestecat în politică. Nu mă îndreptam împotriva lui Maior pentru că era mai complicat: trebuia să mă duc la Parlament... Responsabilul de operativ era Coldea. Raportul a fost foarte convingător şi nu implica SRI", a precizat Traian Băsescu.

Acum, fostul preşedinte dezvăluie că era ferm convins de implicarea serviciilor încât a fost cât pe ce să îl demită pe generalul Florian Coldea, numărul doi în SRI, şef al operativului. Dar cum de a ajuns să fie Traian Băsescu atât de pornit încât să scrie decretul de demitere a lui Coldea înainte să primească raportul de la SRI?

Răspunsul acestei întrebări ar putea fi legat de încredera fostului preşedinte în "sursa sa alternativă de informaţii" - aşa cum s-a autodenumit Elena Udrea - care era extrem de convinsă de implicarea serviciilor în filajul de la Paris şi de faptul că acesta a vrut să sancţioneze dur o eventuală implicare a serviciilor în campania electorală. Raportul SRI arată însă că aceasta s-a înşelat, nu serviciile au fost de vină.

Mai mult, dezvăluirile lui Traian Băsescu au invalidat oarecum declaraţiile recente ale protejatei sale potrivit cărora generalul Coldea ar fi fost în spatele acelei operaţiuni.

"Maior mi-a spus de existenţa fotografiilor cu Alina Bica la Paris înainte ca ele să fie făcute publice. Ele au apărut joia dinaintea votului. Pe toate analizele sociologice care au urmat s-a văzut că au contat în minus în campania mea electorală. Poate dacă aş fi spus atunci ce spun acum altfel s-ar fi întâmplat lucrurile. Mi-am dat seama că bătălia aceasta de care am spus că Ghiţă mi-o descrisese în vară, că dl Coldea are profunde resentimente faţă de mine", a precizat Elena Udrea, adăugând însă că George Maior nu ştia concret ce s-a întâmplat la Paris, pentru că a fost o operaţiune clandestină, făcută în privat.

Dacă din acel raport "convingător" despre care vorbea Traian Băsescu ar fi reieşit în vreun fel implicarea lui Florian Coldea, cu siguranţă că fostul preşedinte l-ar fi demis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.