Filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, premiat la Festivalul de la Salonic

Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
12.11.2012

În cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 - 11 noiembrie), filmul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat, relevă site-ul evenimentului.

The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei "După dealuri". Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, de criticul de film Codruţa Creţulescu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul festivalului, a cărui gală de premiere a avut loc duminică seară.

Cristian Mungiu a fost omagiat la cea de-a 53-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (Grecia), organizat în perioada 2 - 11 noiembrie, în cadrul evenimentului fiind proiectate peliculele cineastului român, de la scurtmetrajul "Mâna lui Paulista" până la cel mai nou lungmetraj al acestuia, "După dealuri", dublu premiat la Cannes.

Tributul adus lui Cristian Mungiu a făcut parte din secţiunea Balkan Survey a evenimentului de la Salonic. Programul a inclus prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar şi lansarea unei cărţi cu eseuri şi cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

"După dealuri", care este şi propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", spune povestea a doua fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor