FMI avertizează: Pachetul de taxe aprobat de Executiv ar crea un gol fiscal semnificativ

Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.
Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. (Epoch Times România)

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că pachetul de taxe în forma aprobată de Guvernul Ponta ar crea un gol semnificativ faţă de ţintele fiscale ale Executivului, a declarat, marţi, reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, într-o declaraţie de presă remisă hotnews.ro.

"Estimarea noastră arată că pachetul de taxe, aşa cum a fost aprobat de guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ comparativ cu ţintele fiscale ale guvernului. Găsirea măsurilor de compensare care să acopere acest gol ar fi foarte importantă, dar, totodată, ar fi o mare provocare", a declarat Guillermo Tolosa.

Potrivit publicaţiei citate, deputaţii de la Putere şi din Opoziţie din Comisia de buget au adoptat, în unanimitate, un amendament al PNL la proiectul noului Cod Fiscal privind scăderea TVA standard de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016. Măsura de reducere a TVA la 19% fusese deja anunţată de premierul Victor Ponta de pe patul de spital din Turcia.

Şi Comisia Europeană a atras atenţia că "propunerea unilaterală" a Guvernului Ponta de a reduce TVA-ul de la 24% la 19% ar putea afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României, potrivit RFI.

Nemulţumirile Comisiei au fost ridicate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Annika Breidthardt, care a subliniat că această propunere ridică "întrebări substanţiale".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.