FMI: mai bine să se refacă procedura la CFR Marfă decât să fie contestată

Garnitură de tren, vagoane de marfă
Garnitură de tren, vagoane de marfă (Epoch Times România)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a precizat foarte clar Guvernului că este mai bine să fie schimbată procedura de privatizare a companiei CFR Marfă decât să existe o procedură care este contestată, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Lucrurile stau în felul următor: cei de la FMI ne-au transmis foarte clar că e mai bine să refacem procedura, să o luăm de la capăt, să dureze 9-10 luni decât să fie o procedură contestată. De altfel, avem în acordul cu ei foarte clar prevăzut că se reia o procedură în termen mult mai relaxat şi nu o să mai fim puşi sub presiune", a afirmat Ponta la TVR.

Privatizarea CFR Marfă, convenită cu delegaţia FMI, s-a terminat printr-un eşec, în urmă cu o săptămână, după ce niciuna dintre cele două părţi nu şi-a îndeplinit obligaţiile până la termenul limită prevăzut în Hotărârea de Guvern care reglementa procedura.

Reprezentantul FMI, Guillermo Tolosa a apreciat public eşecul privatizării CFR ca pe un "regres dezamăgitor" ce va afecta reputaţia României peste hotare şi va avea repercusiuni negative în lanţ.

"Acest regres va afecta perspectivele unei îmbunătăţiri rapide în sectorul feroviar şi, în sens mai larg, reputaţia României în comunitatea investitorilor" a susţinut Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

Ministerul Transporturilor nu a obţinut acordul de la şapte din cele 12 bănci care au creanţe de încasat de la compania de stat, iar Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei de vânzare a 51% din acţiunile CFR Marfă, nu a depus întreaga sumă în cele 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Gruia Stoica, deţinătorul GFR, una dintre cele 27 de firme ale Grampet, susţine că nu putea să plătească toţi banii, atâta vreme cât celelalte condiţii suspensive impuse în contract nu au fost îndeplinite, iar avizul de la Consiliul Concurenţei nu fusese emis, aviz care nu a fost dat şi datorită faptului că GFR nu a depus toate documentele importante la timp în vederea elaborării avizului.

Săptămâna trecută, primul ministru Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor să înceapă procedurile pentru o nouă privatizare a companiei, proces care să fie încheiat până în vara anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne