Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene a fost semnată la Kiev

Şefii guvernelor de la Chişinău şi Kiev au discutat despre parteneriatul moldo-ucrainean şi posibilităţile colaborării bilaterale în mai multe domenii de interes comun, inclusiv al relaţiilor comercial-economice semnând şi unele acorduri.
Pavel Filip şi Vladimir Groisman Kiev, 13.02.2017
Pavel Filip şi Vladimir Groisman Kiev, 13.02.2017 (gov.md)

Prim-ministrul Pavel Filip a efectuat luni prima sa vizită oficială la Kiev, Ucraina, unde împreună cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman, au semnat Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017.

Documentul stabileşte direcţiile prioritare de dezvoltare continuă a cooperării între Republica Moldova şi Ucraina în diverse domenii, în scopul consolidării instituţiilor democratice, combaterii corupţiei şi ameliorării mediului de afaceri.

În acest context, părţile îşi propun să întreprindă acţiuni care să sporească volumul comerţului dintre ţări, să intensifice cooperarea în domeniul livrării energiei electrice, dar şi să elaboreze măsuri pentru a asigura livrarea gazului natural în regim revers, în cazul apariţiei unor situaţii de criză.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului, părţile semnatare îşi vor conjuga eforturile în vederea semnării acordurilor privind liberalizarea traficului rutier şi aerian între Moldova şi Ucraina, cu integrarea în continuare a ţărilor în coridoarele europene de transport.

Astfel, prin atragerea mijloacelor alocate de către Comisia Europeană, se planifică introducerea controlului în comun la punctul internaţional de trecere „Pervomaisk-Cuciurgan”, precum şi în punctele internaţionale de trecere „Maiaki-Palanca-Udobnoie” şi „Giurgiuleşti-Reni”. De asemenea, Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017 se referă la îmbunătăţirea situaţiei ecologice în bazinul râului Nistru şi stabilirea condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Un alt subiect discutat de premierii celor două state s-a referit la protecţia ecosistemului râului Nistru şi la intenţia autorităţilor ucrainene de a construi şase centrale hidroelectrice noi. În context, Pavel Filip a reiterat importanţa accelerării procesului de intrare în vigoare a Acordului privind cooperarea în domeniul conservării şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma, în anul 2012.

Părţile au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind reglementarea conflictului transnistrean şi importanţa promovării unei abordări comune în cadrul negocierilor în formatul „5+2”. Pavel Filip a reiterat susţinerea Republicii Moldova în soluţionarea pe cale diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, cu asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Menţionăm că programul vizitei şefului guvernului include o întrevedere şi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe