Monica Macovei: Acordul de Liber Schimb nu se renegociază în niciun caz cu Rusia

Preşedintele RM, Igor Dodon nu a fost aşteptat cu covorul roşu la Bruxelles. Mai mult decât atât, acesta ar fi fost atenţionat că Tratatul de Liber Schimb nu poate fi amendat în niciun fel, şi cu atât mai mult nu va participa Rusia la negocierea acestui acord, a explicat Monica Macovei.
Monica Macovei, europarlamentar
Monica Macovei, europarlamentar (Europa Liberă)

Vizita preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon la Bruxelles „nu a fost un mare succes, nu a fost aşteptat cu covorul roşu”, a comentat deputatul în Parlamentul European, Monica Macovei, adăugând că la unele dintre întrevederile avute la Bruxelles, lui Dodon i s-ar fi „atras atenţia că sunt lucruri care nu se fac şi nu se pot face, de exemplu, nu se poate amenda în niciun fel Tratatul de Liber Schimb, care este, vreau să vă spun, cel mai favorabil făcut vreodată de Uniunea Europeană către o ţară terţă, cel cu Republica Moldova”.

Întrucât, Dodon a continuat şi la Bruxelles să afirme, la fel ca şi la Moscova, că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar fi afectat relaţia cu Federaţia Rusă, Macovei a ţinut să precizeze că, de fapt nu ar fi aşa, „acest acord nu afectează relaţia cu Rusia, cum aţi auzit, poţi avea relaţii şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană”.

„Suntem o piaţă de desfacere de 500 de milioane de oameni în Uniunea Europeană. Haideţi cu produsele moldoveneşti. I s-a spus foarte clar: „Să ştiţi că nu se poate schimba acordul. Acordul nu e o jucărie cu care te joci”, menţionează Monica Macovei într-un interviu pentru Europa Liberă

În ceea ce ţine de „ideea unor negocieri trilaterale, Republica Moldova-Uniunea Europeană-Federaţia Rusă”, lansată de Dodon la Bruxelles, răspunsul ar putea fi unul nu tocmai convenabil preşedintelui Dodon.

„Răspunsul pe care l-a primit, din câte ştiu eu, este că nu se renegociază acest Acord de Liber Schimb. Şi în niciun caz noi nu negociem cu Rusia. Noi negociem cu Moldova. Rusia nu este parte în acest proces în niciun fel, aşa cum nu este nici America, aşa cum nu este nimeni altcineva. E Uniunea Europeană şi Moldova sau Uniunea Europeană şi Ucraina, sau Uniunea Europeană şi Georgia ş.a.m.d., nu este stat terţ, parte terţă. Aceasta este o prostie. Cum să vină şi Rusia să facă parte din aceste negocieri?”, a explicat europarlamentarul.

Şi dacă Dodon tot încearcă să argumenteze aşa-zisele pierderi suferite de Moldova după semnarea Acordului cu EU, Macovei precizează că „Moldova a pierdut foarte mulţi bani din cauza sancţiunilor Rusiei. Adică de unde până unde Moldova e o prietenă a Rusiei? Să nu mai credem minciunile acestea. Să gândim cu capul nostru. Haideţi să nu mai fim manipulaţi de propagandă rusească, care e şi în România. Au început cu propaganda anti-Uniunea Europeană, antiamericană, ca să nu spună direct pro-Federaţia Rusă. Au început aşa, dar oamenii gândesc”.

Cât despre aşa-zisa implementare a reformelor europene, cu care se tot laudă guvernarea de la Chişinău că ar fi aproape sută la sută îndeplinită, Macovei propune să fie întrebaţi cetăţenii dacă simt aceste reforme.

„Cred că răspunsul lor nu este că reformele s-au încheiat, ei tot aşteaptă. Voi vorbi numai despre justiţie, ca să o scurtăm. Aici toată lumea este nemulţumită, pentru că nu se vede nicio investigaţie dusă la capăt şi, mai ales, investigaţie a celor de nivel înalt politic sau administrativ. Pentru ca acesta e testul justiţiei, cu politicieni sau cu oligarhi cum e Plahotniuc sau cu oligarh mogul media. Aici e testul justiţiei, al procurorilor şi al judecătorilor. Iar dacă procurorul general nou-numit nu-şi face treaba, aceasta înseamnă că gradul de criminalitate în Moldova creşte, înseamnă că rămân nepedepsiţi vinovaţii şi banii nerecuperaţi”, a adăugat deputatul european.

Macovei consideră că reforma justiţiei înseamnă oameni. Doar creând instituţii, nu îmbunătăţeşti justiţia în Moldova? „Spuneţi-mi, s-a îmbunătăţit? Eu nu cred. Cum nici în România nu s-a îmbunătăţit. Noi avem un Consiliu Superior al Magistraturii cu două secţii – judecători şi procurori. Nu s-a îmbunătăţit. Pentru că, în general, se apără unii pe alţii, adică, apără relele din sistemul judiciar”, a specificat politiciana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe