Maia Sandu: Dodon luptă cu Acordul de Asociere şi ignoră corupţia din Moldova

Pentru a se menţine în funcţia pe care o ocupă, Igor Dodon va mima lupta cu corupţia şi regimul oligarhic, şi va menţine la suprafaţă vectorul geopolitic, important pentru lustruirea imaginii partidului de la guvernare, consideră liderul PAS.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate consideră că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon va auzi nişte mesaje dure de la Bruxelles pentru că declaraţiile pe care le-a făcut la Moscova au fost anti-UE şi împotriva relaţiilor cu Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, Sandu menţionează că Moldova nici până la Dodon nu a avut o relaţie foarte bună cu Uniunea Europeană, dar de acum înainte, evident că această relaţie se înrăutăţeşte, întrucât modul în care Dodon a vorbit despre Acordul de Asociere la Moscova ar fi nişte falsuri pe care îi va fi greu să le explice.

Liderul PAS a opinat că pentru Moldova ar fi benefice relaţiile bune şi cu Uniunea Europeană şi cu Federaţia Rusă, dar „să sacrifici această realizare cu Uniunea Europeană şi să faci atâtea declaraţii iresponsabile, nu ştiu care este motivul. Igor Dodon nu-şi doreşte să intre în conflict cu Plahotniuc, el luptă cu Acordul de Asociere, nu şi cu corupţia din Moldova, aşa că nu mă aştept ca el să facă ceva pentru a asigura o justiţie corectă şi instituţii care să lupte cu corupţia pentru că este parte a acestei corupţii şi nu are cum să asigure imparţialitate”.

„La Bruxelles se înţelege foarte clar care este realitatea în Republica Moldova. Noi am fost invitaţi acolo ca să venim cu detalii. Este înţeles jocul pe care-l face Plahotniuc cu Dodon. Acolo oamenii înţeleg foarte clar că Dodon a fost ajutat de Plahotniuc să ajungă în această funcţie pentru că le este mai uşor să mimeze jocul geopolitic şi că el este cel mai important atunci când este vorba de apărarea vectorului pro-european”, a declarat Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la protv.

Cu toate că Uniunea Europeană continuă să acorde bani Moldovei, Maia Sandu explică că aceşti bani, de fapt „sunt resursele minime pe care UE le alocă pentru ca în această ţara să nu se ajungă la neplata pensiilor, ca oamenii să poată supravieţui cât de cât”.

Totuşi, în ceea ce priveşte implementarea reformelor de către autorităţile de la Chişinău, preşedintele PAS a afirmat că „nimeni nu-şi face iluzii acolo, toată lumea ştie că aceste condiţii care au fost îndeplinite sunt doar pe hârtie”.

„Cel mai grav ce ni se poate întâmpla e să rămânem într-o zonă gri între est şi vest, unde UE şi Occidentul vor da anumiţi bani, nu foarte mulţi, ca să ne menţină vii, dar pentru că aici, pe loc nu va exista voinţă politică şi responsabilitate pentru a implementa reforme n-o să ne mişcăm nici cu un cm spre UE”, a conchis Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe