Dodon la NATO: Consider că deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu este binevenită

În cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, preşedintele Dodon a continuat să-şi expună propriile opinii şi cu privire la deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău, deşi se află acolo în calitate de şef de stat, reprezentând RM.
Igor Dodon şi Roşe Gottemoeller, la cartierul general NATO
Igor Dodon şi Roşe Gottemoeller, la cartierul general NATO (facebook.com / dodon.igor)

Aflat la Bruxelles, într-o vizită de trei zile, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, deşi declarase anterior că urma sa se întâlnească chiar cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Notabil este faptul că „decizia de a nu-l întâlni pe Dodon a fost luată de Stoltenberg practic în ultimul moment, în timpul zilei de luni”, notează Europa Liberă.

„Am avut o întrevedere cu Roşe Gottemoeller, Secretarul General adjunct al NATO. Am discutat relaţiile dintre Republica Moldova şi NATO la etapa actuală. Am expus viziunea mea personală cu privire la deschiderea oficiului NATO la Chişinău, menţionând că o consider inoportună. Eu consider că deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova. Deschiderea acestui oficiu, în opinia mea, nu va majora şi nu va asigura siguranţă cetăţenilor”, a afirmat Igor Dodon la Bruxelles.

De menţionat ar fi faptul că şi la întâlnirile pe care le-a avut la Moscova, în calitate de preşedinte al R. Moldova, acesta a vorbit în numele Partidului Socialiştilor şi al său personal. Dodon a opinat că oficiul NATO la Chişinău ar face mai dificile negocierile privind soluţionarea subiectului transnistrean. Acesta a menţionat că reintegrarea ţării este în topul subiectelor în agenda sa în calitate de şef al statului şi „sunt sigur de faptul că acum avem oportunitatea de a găsi soluţii în acest sens”.

Cu toate că tot mai mulţi experţi sunt alarmaţi de prezenţa forţelor militare anume din regiunea transnistreană, Dodon este deranjat de deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău. „Acest birou este un mic birou diplomatic, civil, unde marea majoritate a angajaţilor vor fi, de fapt, cetăţeni moldoveni. Nu trebuie să vă închipuiţi că vor veni generali sau ofiţeri. E vorba de diplomaţi şi va fi un singur diplomat dintr-o ţară membră NATO, restul vor fi angajaţi moldoveni, din Republica Moldova”, a comentat pentru Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.

„De asemenea, am propus semnarea unui acord între NATO şi Republica Moldova cu privire la recunoaşterea neutralităţii ţării noastre. Am convenit că se va lucra suplimentar pentru examinarea subiectului la nivel de experţi.

M-am expus pentru continuarea cooperării pe unele subiecte pe care avem rezultate pozitive, cum ar fi lichidarea stocului de pesticide şi altele. Sunt de părerea că trebuie să avem colaborare pe domeniile ce ar da o valoare adăugată sau ar soluţiona unele sau alte probleme importante, dar care nu ar prezenta suspiciuni şi neîncredere din partea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Prezentă la Bruxelles, şefa Ziarului de Gardă, Alina Radu i-a acordat şefului statului trei întrebări legate de prezenţa militarilor ruşi în stânga Nistrului, propaganda de la Kremlin transmisă în Moldova prin intermediul presei controlate şi colaborarea cu NATO pentru o Moldova mai prosperă, la care preşedintele Dodon a reacţionat destul de sarcastic, venind chiar cu acuzaţii dure.

„Anume reprezentanţii aşa-numitei mass media independente pe care o reprezentaţi aţi adus la guvernare politicieni corupţi care sunt acum în puşcărie (Vlad Filat – n.r.), anume dvs aţi ridicat în slăvi guvernele pro-europene care au furat miliarde în Republica Moldova, de aceea nu trebuie să mizăm pe cineva din afara ţării pentu a ne face ordine în ţară. În ţara noastră vom face noi regulă.

Eu voi face tot posibilul ca RM ca ţară neutră să nu aibă pe teritoriul său trupe ale altor state, din Est sau din Vest. Pentru asta este necesar să găsim o soluţie politică pentru rezolvarea problemei transnistrene. Eu sunt ferm convins că acum avem o fereastră de oportunităţi”, a comentat Dodon.

Amintim că în perioada 6-8 februarie, preşedintele RM, Igor Dodon s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles. Dodon s-a întâlnit cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene şi cu Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe