Fond privat pentru jurnalism curat şi politică în interesul cetăţeanului. Iniţiativă marca Valeriu Nicolae

Fondul privat visat de Nicolae ar urma să asigure bani curaţi pentru iniţiative de presă funcţionale nu doar pentru cei care citesc Kafka ci pentru toţi cetăţenii ce au nevoie de informaţii corecte, precum şi pentru formarea unor politicieni şi funcţionari publici care să înţeleagă sistemul şi să lucreze pentru oameni.
Valeriu Nicolae
Valeriu Nicolae (dilemaveche.ro/Marian Iliescu)

Fostul secretar de stat Valeriu Nicolae revine cu noi precizări pe tema iniţiativei sale de a înfiinţa un fond destinat sprijinirii "oamenilor cinstiţi" care să facă politică şi jurnalism aşa cum ar trebui.

După ce a stârnit vâlvă cu ideea acestui fond de a cărui gestionare se va ocupa un Consiliu Director care va include personalităţi precum Dacian Cioloş, Andrei Pleşu şi Raluca Prună, Nicolae îşi nuanţează ideea, creionând câteva linii directoare ce vor sta la baza acestei iniţiative.

Astfel, Valeriu Nicolae precizează că fondul privat va viza două tipuri de iniţiative separate/independente, jurnalismul şi politica.

Jurnalism ( aşa am scris prima dată, acuşi cred că ar fi trebui să scriu Media)
Nu mă pricep la cum funcţionează organizaţiile media şi nici nu cred că ar trebui să învăţ asta.
Ce îmi doresc părea simplu. Un fond privat care să poată să asigure bani curaţi pentru iniţiative de presă care să poată să fie funcţionale nu numai pentru o persoană din 10 sau 100 care citesc Kafka, ci şi pentru Robinet sau tanti Lili care citeşte Click şi cred acum că Dacian e fiul vitreg a lui Soros.

Propuneri pentru cum s-ar putea face minunea asta ar trebui să fie primite şi examinate de nişte oameni care se pricep şi care pot să dovedească că au făcut lucruri cu impact ( nu de către mine ). M-am gândit iniţial că jurnalismul de investigaţie ar fi soluţia cea mai bună, dar de atunci mi-au mai venit o mulţime de idei: chestii scrise cu umor, clipuri care să devină virale naiba ştie ce, dar lucruri care să prindă nu numai la noi ăştia cărora ni se par aberante conspiraţiile cretinoide promovate de haznalele ce ţin loc de televiziuni de ştiri", scrie Nicolae, referitor la jurnalism.

Cât despre politică, aceasta va trebuie să fie SEPARAT de media iar fondul ar urma să asigure burse pentru oameni care să înveţe cum funcţionează administraţia publică şi care să poată să vină cu soluţii pentru multitudinea de probleme pe care le avem cu administraţia publică.

Oameni care să poată să ajute politicienii care vor să fie ajutaţi să facă o treabă mai bună. Oameni care în 4 ani ar putea să devină politicienii sau funcţionării publici de care toţi ne plângem că avem mare nevoie. Eu am fost un dobitoc în primele zile în guvern pentru că habar nu aveam cum funcţionează lucrurile. Am început să mă simt cât de cât competent abia spre final. Stiu oameni foarte buni profesional care au refuzat să vină să ajute în marea lor majoritate invocând salariile care sunt de tot râsul", precizează fostul secretar de stat.

Să discut câteva săptămâni filozofia conceptului şi cum ar fi el cel mai minunat, nu am timp şi nici chef. Dacă aveţi soluţii e super. Numai că i-aş aprecia pe cei care pot să le şi implementeze, nu de alta, dar şi capul propriu produce mai mult decât pot să duc.

Suntem câţiva care încercăm să rezolvăm partea financiară – cont, transparenţă, posibile tipuri de organizare. Pe 19, 20 săptămâna viitoare îmi fac timp şi vin la întâlniri dimineaţa foarte devreme şi pe seară şi mă voi strădui să îi ascult pe toţi care vor să ajute cu experienţa lor. De pe 20 îmi iau liber şi pot să vin oriunde este nevoie în Bucureşti pentru întâlniri gândite pragmatic", concluzionează Valeriu Nicolae pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne