Forţele aeriene ucrainene bombardează poziţiile forţelor pro-Rusia, provocând pagube masive

Case distruse de bombardamentele aviaţiei ucrainene, lângă Lugansk, 12 iulie 2014
Case distruse de bombardamentele aviaţiei ucrainene, lângă Lugansk, 12 iulie 2014 (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Avioanele de vânătoare ucrainene au lansat, sâmbătă, o serie de atacuri asupra poziţiilor deţinute de forţele pro-Rusia, provocând pierderi imense, în timp ce preşedintele Petre Poroşenko a avertizat că ”zeci şi sute” vor plăti pentru atacul mortal cu rachete lansat vineri asupra forţelor ucrainene, conform Reuters.

Avioanele ucrainene au bombardat ”epicentrul” bătăliei cu paramilitarii afiliaţi Kremlinului de la graniţa cu Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene.

Forţele aeriene au ţintit poziţiile din care forţele pro-Rusia au bombardat, cu ajutorul sistemului de lansatoare de rachete Grad, o brigadă motorizată ucraineană, ucigând 23 de soldaţi ucraineni.

Avioanele au atacat şi ţintele din apropierea oraşului Doneţk, principala bază a forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei, distrugând o bază armată din apropiere de Dzerzhinsk, a anunţat Andrii Lisenko, purtătorul de cuvânt al operaţiunii militare.

”Potrivit estimărilor preliminare, piloţii ucraineni … au ucis aproape 500 de luptători şi au distrus două autovehicule blindate„ a declarat Lisenko.

Anterior, într-un atac aerian asupra unei baze din apropierea oraşului Peravalsk, nord de Doneţk, au fost distruse două tancuri, 10 autovehicule blindate şi ”aproximativ 500” de luptători pro-Rusia, a adăugat acesta.

Reprezentanţii taberei pro-Rusia, citaţi de agenţiile de ştiri ruse, au negat că au suferit pierderi majore, precizând că ucrainenii folosesc informaţii învechite cu privire la locaţiile forţelor pro-Rusia.

”Nu erau voluntari [paramilitari, n.r] acolo unde aviaţia ucraineană a fost activă ieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor pro-Rusia din Lugansk, privitor la atacul din Peravalsk.

Vineri, serviciul de graniţă anunţa că avioanele de vânătoare au atacat forţele pro-Rusia după ce acestea au reluat atacurile împotriva forţelor guvernamentale mobilizate aproape de graniţa cu Rusia, la sud-est de Lugansk.

În timpul acţiunii militare, care a început vineri la prânz şi a continuat până sâmbătă, cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi, a declarat Lisenko. Au existat 16 zboruri ale avioanelor ucrainene, a adăugat acesta.

Forţele pro-Rusia au folosit rachetele şi artileria grea împotriva poziţiilor deţinute de armata ucraineană în Dyakove şi Zyzhnoderevecha, lângă Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt.

Jurnalişti din Doneţk au anunţat că, vineri noapte, forţele ucrainene ar fi lansat un atac şi în Maryinka, o suburbie. Zece blocuri aveau unele urme de incendiu iar pe străzi se puteau vedea părţi ale proiectilelor.

Poroşenko, a cărui forţe au obţinut mai multe succese militare în ultimele săptămâni, a jurat, vineri, că ”îi va găsi şi distruge” pe paramilitarii responsabili de atacul cu rachete de la Zelenopillia, în urma căruia au fost ucişi 24 de soldaţi şi alţi 100 au fost răniţi.

Brigada motorizată atacă vineri cu sistemele de rachete Grad de forţele pro-Rusia făceau parte dintr-un contingent de trupe trimise special în zonă pentru a bloca echipamentul militar trimis din Rusia.

”Situaţia de la graniţă este dificilă deoarece există acolo o bucată de graniţă care a fost transformată în epicentrul confruntării”, a declarat Lisenko.

”Asta se întâmplă pentru ca aceasta este partea de graniţă prin care teroriştii ruşi încearcă să aducă echipament militar şi armament. Forţele ucrainene sunt acolo să acopere acea zonă. Dacă unitatea ucraineană se retrage de acolo atunci coloanele de echipament militar vor începe din nou să curgă în teritoriul ucrainean”, a declarat acesta.

Forţele pro-Rusia au anunţat că avioanele de vânătoare ucrainene au efectuat, sâmbătă, atacuri aeriene şi la est de oraşul Horlivka. ”Acolo a avut loc o serie de explozii puternice. Detaliile sunt încă clarificate”, a declarat reprezentantul paramilitarilor, Konstantin Knyrik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe