Formă fără fond: BRICS vrea să rivalizeze Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional

Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă)
Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă) (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)

Brazilia, Rusia, India, China, şi Africa de Sud (BRICS), vor să înfiinţeze o bancă alternativă a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, pe care le acuză că favoriează SUA şi ale Europa.

”Noua Bancă de Dezvoltare”, rivala Băncii Mondiale, va fi lansată la summit-ul BRICS din oraşul brazilian Fortaleza de săptămâna viitoare, toată lumea fiind de acord asupra detaliilor cu o singură excepţie - în ce oraş va fi sediul principal”, a afirmat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, citat de Euobserver.

Două opţiuni sunt luate acum în considerare, Shanghai şi New Delhi, a precizat Siluanov. Rusia nu a făcut presiuni să aducă banca în Moscova, dar va căuta să obţină posturi din management în schimb.

Fiecare membru BRICS va contribui cu 1,4 miliarde de euro la fondurile băncii în următorii şapte ani, organizaţia având un capital maxim de 73 de miliarde de euro. Banca va finanţa, conform declaraţiilor, în mare parte proiecte de infrastructură.

Celelalte ţări vor putea participa după ce noua bancă se va deschide pentru împrumuturi, în 2016, a anunţat ministrul.

Banca BRICS va fi un mic rival al Băncii Mondiale, care are un capital de 163 de miliarde de euro, dar va marca o distanţare de sistemul financiar internaţional dominat de Statele Unite şi Europa.

Siluanov a confirmat şi planurile pentru celălalt proiect BRICS: o alternativă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care fi organizată ca un fond comun între cele cinci ţări BRICS.

”Am ajuns la un acord în această privinţă, în condiţiile actuale ale instabilităţii capitalului, este important ca ţările noastre să aibă acest tampon aşa numit ”mini-FMI” – o organizaţie financiară care ar putea să reacţioneze rapid la crizele de capital, oferind lichidităţi într-o monedă majoră, probabil dolarul american”, a afirmat Siluanov.

Fondul va fi disponibil în 2015 şi va necesita ca fiecare ţară participantă să depună la capital o proporţie egală cu cea pe care o va putea extrage, exceptând China (cel mai mare contribuitor) şi Africa de Sud (cel mai mic), care vor putea extrage jumătate şi, respectiv, dublul contribuţiilor depuse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe